Kásler keverné a vakcinákat, a Pfizer nem ajánlja

járvány
2021 július 19., 06:09

"Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását" - közölte a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Népszavának, miután a kormány a múlt hét végén bejelentette, hogy elérhetővé teszik a harmadik adag vakcinát. Bár a döntés a háziorvosoké, Kásler Miklós az oltóanyagot variálását javasolta. A Pfizer figyelmeztetett:

még nem értékelték 3-as fázisú klinikai vizsgálatban a különböző oltóanyagok kombinálását, és a jelenlegi hatósági engedély sem szól a vakcina felcserélhetőségéről.

Korábban Orbán Viktor is óvatosabban fogalmazott, július másodikán még arról beszélt, hogy

"a harmadik oltással azért vagyunk óvatosak, mert nem tudjuk, hogy annak milyen hatása lenne. Itt ismét tízezerszám vannak Magyarországon virológusok, ilyen önkéntesek, akiknek határozott véleménye van ebben a kérdésben, én pedig csak egyetlen dolgot nézek, ez pedig az, hogy a gyógyszergyártó cégek, akik kikísérletezték ezeket a vakcinákat, és akik a legtöbb információval rendelkeznek, vállalják-e a felelősséget azért, hogyha harmadik oltást adunk be, és az eredmény nem kívánatos."

Annyira csak a gyártók ajánlásait figyelte a miniszterelnök, hogy kijelentésével tökéletesen szembemenve engedélyezte a kormány a harmadik oltást.