Tizenötezer rendvédelmi dolgozó nem kap „fegyverpénzt”

PÉNZ
2021 július 19., 08:16

Nem tartja elfogadhatónak a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, hogy a 2022 elejére tervezett juttatást, más néven a „fegyverpénzt” csak a katonák és a rendőrök kapják, 15 ezer másik rendvédelmi dolgozó nem, írja az atv.hu.

A háromévente esedékes, hathavi bérnek megfelelő plusz pénz 2023-ban járna legközelebb, de Orbán Viktor június elején bejelentette, hogy a kifizetést előrehozzák 2022 első hónapjaira.

A választási évre előrehozott juttatást akkor fizetik ki, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot. A kifizetés feltétele a három év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony, de a pénzt csak katonák és rendőrök kaphatják meg, rajtuk kívül 15 ezer rendvédelmi közalkalmazott nem.

„Nem hivatásos állományúakról van szó, és annak ellenére, hogy ez a sok kolléga, bizony-bizony segített a pandémiában és minden másban a hivatásosok helyett, amikor ők máshová voltak vezényelve, nem kapnak. Nem újdonság, mert amikor az állomány 2019-ben karácsonykor kapott egy 500 ezer forintos jutalmat, akkor a Riaszos állomány, azt hiszem, 30 ezer forintban részesült” – mondta az ATV híradójának Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.