A Ben & Jerry's bojkottálja Izrael bizonyos területeit

gazdaság
2021 július 20., 04:22

Az amerikai Ben & Jerry's hétfőn bejelentette, hogy nem árulja tovább fagylaltjait a megszállt palesztin területeken Izraelben. Az elnevezés az 1967-ben Jordániától elhódított Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, valamint a Gáza-övezetet fedi, melyek a nemzetközi jog szerint nem minősülnek Izrael részének.

photo_camera Fotó: Ben & Jerry's/Twitter

A cég nem újítja meg a jövő év végén lejáró licencszerződését eddigi izraeli partnerével, amelynek két telephelye van, Javnében és Beér Tuviában, az állam 1948-as megalakulása óta folyamatosan Izraelhez tartozó részeken. Más úton folytatja majd termékeinek forgalmazását Izraelben.

„Úgy gondoljuk, hogy nem felel meg az értékeinknek, ha a Ben & Jerry's fagylaltjait a megszállt palesztin területeken értékesítik. Halljuk és megértjük rajongóink és üzleti partnereink erről velünk megosztott aggályait” – írta a cég Twitteren.

A fagylaltokat eddig terjesztő kereskedő elítélte, és az ország elleni bojkottnak nevezte a Ben & Jerry's döntését: „Felhívjuk az izraeli kormányt és a fogyasztókat, hogy ne álljanak Izrael bojkottja mellé. Ez az Unilever anyavállalat és a Ben & Jerry's példátlan lépése. A fagylaltok nem részei a politikának. Felszólítjuk az izraelieket, hogy továbbra is vásárolják az izraeli termékeket, amelyek több száz munkavállalót tartanak el az ország déli részén.”

Naftali Bennett miniszterelnök tévedésnek nevezte a döntést, és megígérte, hogy teljes erejéből harcolni fog ellene. „A Ben & Jerry's úgy döntött, Izrael-ellenes fagylaltnak minősíti magát. Ez erkölcsi hiba, és hiszek benne, hogy üzleti hibának is fog bizonyulni.”

„Szégyenteljes kapituláció az antiszemitizmus, a BDS (A bojkott, tőkekivonás, szankciók nevű, Izraellel szembeni nemzetközi mozgalom) és minden előtt, ami rossz az izraeli- és zsidóellenes közbeszédben” – ezt már Jaír Lapid külügyminiszter mondta, aki megígérte, hogy fellép a BDS elleni törvényekkel bíró, több mint harminc amerikai szövetségi államnál.

A ciszjordániai településeken élő, nagyjából félmillió izraelit képviselő Jesa tanács ellenbojkottot hirdetett, és felszólította az izraelieket, hogy ezen a nyáron csakis helyi fagylaltmárkákat vegyenek. (MTI)