Az igazságügyi reformhoz kötné a helyreállítási alap kifizetését az Európai Bizottság

POLITIKA
2021 július 20., 16:09

Akár az uniós támogatások felfüggesztését is kész bevetni az Európai Bizottság Magyarország ellen a jogállamiság védelmében, nyilatkozta az EU igazságügyi biztosa a hvg.hu-nak. A második jogállamiságról szóló jelentés keddi publikálása után Didier Reynders kijelentette:

az Európai Bizottság mindaddig nem fogja jóváhagyni a magyar nemzeti helyreállítási tervet, amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok.

A kedden közzétett jogállamisági jelentés többek között megállapítja, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszerben aggályosak

azok az új szabályok, amelyek alapján az Alkotmánybíróság tagjait a szokásos eljárás mellőzésével lehet kinevezni.

És ami a fékek és ellensúlyok rendszerét illeti, változatlanul aggályos a jogalkotási eljárás átláthatósága és minősége. Kiemelik a dokumentumban, hogy

bár a korrupcióellenes stratégia végrehajtása folyamatban van Magyarországon, hatásköre azonban továbbra is korlátozott. A független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elégségesek a korrupció felderítéséhez.

A sajtószabadság helyzete a jelentés szerint változatlanul veszélyben van Magyarországon. A Médiatanács függetlenségével és hatékonyságával kapcsolatos aggályok továbbra is fennállnak.

A jelentős mennyiségű állami hirdetések továbbra is lehetővé teszik a kormány számára, hogy közvetett politikai befolyást gyakoroljon a médiára

- írták. A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedésekkel Magyarország megnehezítette az információkhoz való időben történő hozzáférést a független médiumok számára. A független sajtóorgánumok és újságíróik továbbra is akadályokkal és megfélemlítéssel néznek szembe, és nyomás nehezedik a kormányzattal szemben kritikus civil szervezetekre.