„Tovább él aki elkapja a vírust” - poénkodott Boris Johnson, egykori tanácsadója szerint

külföld
2021 július 20., 16:01

Dominic Cummingsszal készített interjút a BBC, miután a brit kormányfő egykori tanácsadója megosztotta velük Boris Johnsonnal való levelezését. Az interjúból kiderül, hogy a miniszterelnök

  • poénkodott a vírusról,
  • tagadta az egészségügy leterheltségét,
  • megbánta az ország lezárását,
  • előtérbe helyezte volna a gazdasági érdekeket,
  • és covid-gyanúval ment volna a királynőhöz.

A tanácsadó több WhatsApp-beszélgetést osztott meg a BBC-vel, amelyekben Johnson a koronavírussal viccelődik.

„Azt kell, hogy mondjam, meg vagyok lepve a halálozási adatokkal kapcsolatban. A medián halálozási kor 81-85 között van. Ez átlag halálozási kor felett van. Kapd el a vírust, és tovább élsz. Alig megy bárki 60 alatt kórházba, és akkor is gyakorlatilag mind túlélik”

– írta a kormányfő októberben. A halálozások száma abban a hónapban haladta meg a 60 ezret.

Egy másik üzenetből az is kiderül, hogy a kormányfő szerint egyáltalán nem volt leterhelve az egészségügy:

„Most már tényleg nem dőlök be annak, hogy az NHS le lenne terhelve. Újra kell gondolnunk a dolgokat. … Maximum 3 millióan vannak az országban 80 felett, csak ezért nem fogjuk lezárni az egész országot.”

Dominic Cummings, a Brexit-kampányt sikerre vivő politikai háttérember 2020 decemberében mondott le a miniszterelnök melletti tanácsadói pozíciójáról. Azóta számos politikai támadást indított Johnson ellen, azonban a kedden megjelent interjú tényleg nagyon betalált.

Cummings szerint a brit kormányfő megbánta az ország lezárását, mert félt a média és a jobboldal megítélésétől. Állítása szerint, Johnson a konzervatív Telegraph újságot nevezte „valós főnökének”.

„Azt mondta, hogy teljes katasztrófa volt az egész [lezárás], soha nem kellett volna megtennünk, és hogy igaza volt februárban, ignorálni kellett volna az egészet, hagyni, hogy végigsöpörjön az országon, és nem kellett volna tönkretenni az egész gazdaságot” – állítja a tanácsadó.

Cummings szerint Johnson folyton semmibe vette az egészségügyi szakemberek tanácsait. Már többen megbetegedtek a Downing Streeten, de ő így sem akarta lemondani heti megbeszélését a királynővel.

„Azt mondtam neki, hogy nem találkozhat a királynővel. Erre ő azt felelte, hogy ez történik minden szerdán, ezért nem érdekli, így is elmegy” – mesélte a tanácsadó. Elmondása szerint végül sikerült meggyőznie, hogy ne menjen, azonban a Downing Street tagadja az állítást. A Buckingham Palace nem élt a reakció lehetőségével. (Guardian)

(A cikket Lénárd Lili írta.)