A hazai szakértők szerint a kínai vakcinával oltott idősek védettsége nem megfelelő, a problémát azonnal kezelni kéne

koronavírus
2021 július 23., 07:49

Sajtóközleményt adott ki a COVID-19 betegség elleni harmadik oltás szükségességéről és az ehhez kapcsolódó feladatokról Balkányi László belgyógyász, Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos. Azt írják, jobbító szándékuk az, hogy még sikeresebb legyen a védekezés a negyedik hullám ellen.

Szerintük az oltással kapcsolatos feladatok közül a legfontosabb és legsürgősebb a Sinopharm-vakcinát kapott 60 év feletti korcsoport pót-oltásának szakmai vizsgálata, és javaslattétel a védettségük hatékony megoldására.

Javasolják továbbá:

  • a még be nem oltottak mielőbbi beoltását
  • az oltásellenesség jobb megértését
  • az oltási protokollért felelős független, transzparensen működő szakmai grémium összehívását
  • transzparens, a szakma szabályainak megfelelő tudományos vizsgálat lefolytatását az oltások hatásosságáról és annak eredményeinek közzétételét.

Magyarország egyik legfontosabb járványügyi feladatának jelenleg az oltottak számának és arányának növelését tartják, különösen a veszélyeztetett és fokozott terjesztő-képességgel rendelkező célcsoportok tekintetében.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy

az eddigi hazai kutatások szerint kijelenthető, hogy a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek közül sokak védettsége nem megfelelő, ezért sürgős feladat az ő védettségük biztosítása.

További szakmai döntést és az egészségügyi ellátórendszer kapacitásának felmérését igényli annak eldöntése, hogy ennek helyes megoldása az előzetes, neutralizáló antitestet mérő vizsgálat után a negatívak újraoltása, vagy előzetes tesztelés nélkül minden ilyen alany újraoltása (lehetőleg mRNS-vakcinával).

„Álláspontunk és szakmai ismereteink szerint az EU-ban az EMA által engedélyezett és szabályosan felhasznált vakcinák esetében a harmadik oltás e pillanatban nem prioritás. Egy ilyen általános harmadik oltás ráadásul csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, amikor valójában – egy mutáció következtében – szükség lesz rá.” - írják. „Újra kiemeljük azonban, hogy a Sinopharm-vakcinával oltott idősek harmadik oltása akut probléma, amelyet sürgősen kezelni kell.”

A teljes közlemény ide kattintva olvasható.