Elmondta a norvég külügyminiszter, hogy miért buktuk el a 77 milliárdos támogatást

POLITIKA
2021 július 23., 08:21

Közleményt adott ki a norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Søreide amiben leírja, miért nem sikerült megállapodni a magyar kormánnyal - írja a 24.hu.

A napokban járt le a hét hónapos határidő arra, hogy a kormány, a Norvég Alap és az EGT Alap megállapodjanak 77 milliárd forintnyi támogatás civil részének lebonyolítójáról. Mint az a csütörtöki kormányinfón kiderült, ez nem sikerült.

Ine Eriksen Soreide
photo_camera Ine Eriksen Soreide Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A miniszter arról írt, hogy a donorországok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója a kormánytól és az államtól független legyen. Ezt az elvárást Magyarország elfogadta, mégsem fogadta el a legjobbnak ítélt pályázatot. Ezeket a pályamunkákat a brüsszeli iroda értékeli, és a többi ország mind el is fogadta ezt az értékelést, csak mi nem.

Ine Eriksen Søreide közleményében megemlíti, hogy 2016 óta próbálnak tárgyalni arról a magyar kormánnyal, hogy hogyan lehetne a többek közt társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára fordítható támogatásokat Magyarországra juttatni. Ez most sem jött össze, és egyelőre a folytatásról sem tudható semmi.