Sokezer fiatal vágott neki a Budapest Pride-nak

POLITIKA
2021 július 24., 13:26

Nem volt egyszerű bejutni a Pride-felvonulás gyülekezőhelyére, a Madách térre a tömeg és a kordonok miatt, jelentette tudósítónk, aki szerint több ezren gyűlhettek össze az idei felvonulásra, ami szokatlan útvonalon zajlik majd. A tömeg javát huszon-harmincéves fiatalok adják, néhány idősebb és fiatalabb akad csak.

A tömegben sok a Pride-szimbólum, a szivárványos zászló. A transzparensek javarészt politikasemlegesek, de azért akad egy-kettő, ami reflektál a közelmúlt történéseire. "Soros György is my Sugar Daddy" - hirdeti az egyik, egy másik pedig stilizált kisgyerekeket ábrázol azzal a felirattal, hogy "Hagyjátok élni az LMBTQ gyerekeket".

photo_camera Fotó: Halász Juli

A résztvevők öltözködésükben is visszafogottak, kevesen öltöztek be, tudósítónk eddig csak egy feltűnően öltözött transz nővel találkozott.

photo_camera Fotó: Halász Juli

A gyülekező után a menet három óra körül kezdett mozgolódni, de tudósítónk leírása alapján nagyon lassan bontakozik ki a felvonulás, nagy a torlódás.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Másik tudósítónk a Hetero Pride Mozgalom tüntetésén járt, amin száznál is kevesebb résztvevő előtt szónokolhatott Gaudi-Nagy Tamás és Vollner János. Előbbi arra szólította a rendezvény résztvevőit, hogy vonuljanak át a Fővám téren gyülekező Budaházy Györgyékhez, majd fényképezzék le a Pride-felvonuláson azokat, akik kisgyerekkel vonulnak, mert az szerinte bűncselekmény az új törvény alapján. Feljelentésre készülnek, meg arra, hogy felszólítsák a rendőröket arra, hogy vegyék el a gyerekeket a gyerekkel vonulóktól. Annak nagyon örültek, hogy lesz népszavazás a kérdésben. Útjuk során érintették a Deák teret, nagyon közel kerülve a Madách téren gyülekező felvonulókhoz, akiket riariahungáriázással és mocskos buzizással köszöntöttek.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A szélsőségesek rendezvényén kisebb atrocitás is történt, kis csoportjuk körül egy ételfutár hangos zenét bömböltetve keringett a biciklijével. Számon próbálták kérni, de mielőtt elfajulhatott volna a dolog, a rendőrök közbeléptek.

UPDATE 15:55: A szélsőjobboldaliakkal vonuló tudósítónk elért a Fővám térre, ahol Gaudi-Nagyék csatlakoztak Budaházy Györgyék szintén kevés résztvevővel zajló ellendemonstrációjához.

UPDATE 16:08: A Pride menetével tartó tudósítónk jelentése szerint a tömeg eleje most ért a Kálvin térre. Elég nyugodt a hangulat, még csak nagy közös skandálások sincsenek, néha harsan csak fel fütty vagy taps. Hamarosan a Fővám térhez érnek, ott biztos kicsit felforrósodik majd a hangulat az ellentüntetők miatt, bár utóbbiak igen csekély létszámban jelentek csak meg.