Elon Musk rakétáját küldi a Jupiter holdjára a NASA

űr
2021 július 25., 13:02

Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatának hordozórakétáját választotta ki az amerikai űrkutatási hivatal a Jupiter Europa nevű holdjára összpontosító kutatási programjához - írja az MTI.

Az Europa Clipper nevű missziót 2024 októberében tervezik útnak indítani a NASA Kennedy Űrközpontjából a Falcon Heavy hordozórakétával, amely jelenleg a világ legerősebb hordozórakétája. A Falcon Heavy 2019-ben tette meg első kereskedelmi célú útját a világűrbe.

A SpaceX Falcon Heavy rakétája.
photo_camera A SpaceX Falcon Heavy rakétája. Fotó: NASA/KIM SHIFLETT/AFP

A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben, amely az utóbbi időben számos teherszállítmányt és több űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX nyerte el áprilisban azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést is, amely a NASA Artemis programjához épít Holdra szálló űrjárművet. A szerződés kapcsán komoly vita alakult ki Elon Musk két riválisa, Jeff Bezos Blue Origin cége, valamint a Dynetics vállalat között, ezért az Artemis program pályázatot egyelőre felfüggesztették. A világ két leggazdagabb emberének állami űrmilliárdokért folyó versengéséről itt írtunk részletesebben.

A Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa egy kicsit kisebb, mint a Föld égi kísérője, és a kutatók egyik elsődleges célpontja annak felderítésére, létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein. A Clipper-misszió célja, hogy nagyfelbontású felvételeket készítsenek az Europa felszínéről, meghatározzák összetételét, geológiai aktivitás jelei után kutassanak, megmérjék jégburkának vastagságát és meghatározzák óceánjának mélységét és sósságát.

Kiemelt videóink