2021 július 26., 12:01

Apja lánya: Szofija Pozdnyakova nyerte a női kard egyénit

A döntő Szofija Pozdnyakova találatával kezdődött, de aztán a másik Szofija Velikaja nagyon elkapta a fonalat, és gyorsan 3:1-es előnyre tett szert. Bár Pozdnyakovának sikerült egy újabb találatot szereznie, csak rövid időre tartóztatta fel Velikaját, aki két újabb találattal már 5:2-re vezetett. De Pozdnyakova előbb átvágta a védését, majd lábbal kivédekezte a támadását, így máris szoros, 5:4 lett az állás.

Lüktető asszó volt, Velikaja két találatára Pozdnyakova két egylámpással, majd egy gyors akcióval felelt, így 7:7-re egyenlített. Az első periódus utolsó találatát Velikaja adta, minimális előnnyel várhatta a folytatást.

A fordulás után Pozdnyakova gyorsan egyenlített. Két együttes után egy újabb egylámpással pedig már a vezetést is átvette, először az asszó során. És egyből meg is duplázta az előnyt egy szép oldalvágással. Velikaja egy parád-riposzttal szépített, majd egy direkt támadással egyenlített. Aztán hárítani próbált, de Pozdnyakova elvágott a kvartja alatt. A következő támadásban Velikaja csak hátrált, megpróbált tempót fogni. Talán meg is volt, de a zsűri - Vagyim Gutcajt, az egykori remek szovjet-ukrán kardozó, az egész olimpia messze legjobb zsűrielnöke - videózás után is kitartott eredeti ítélete mellett. Pozdnyakova így már két találattal, majd egy védés-visszavágás után hárommal, 13:10-re vezetett.

Egy újabb együttes után Pozdnyakova indított hamarabb, és be is fejezte a támadását. Egy találatra volt a győzelemtől, de elsőre csak egy együttes jött össze, majd elvágott Velikaja mellett. A következő akcióból kiugrott, amivel összezavarta Veliaját, aki megindulás helyett behátrált, Pozdnyakova pediv kivágta magát.

Szofia Pozdnyakova 25 évvel édesapja után maga is olimpiai bajnok lett kardvívásban, Szofija Velikaja pedig zsinórban harmadszor lett ezüstérmes az olimpián egyéniben.