Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba

GYÁSZ
2021 július 26., 17:26

A vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, mégis már 13-an fulladtak bele a tóba - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hétfőn. Ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, akkor 8 ember halt meg a tóban.

Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt, idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

A legutóbb, vasárnap délután egy testvérpár fulladt bele a Balatonba, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal. A fiúk a családjukkal már többször fürdőztek a Balatonban, és valamilyen szinten tudtak úszni. Többhetes, közigazgatási eljárás keretében zajló vizsgálat fogja kideríteni, mi okozhatta a kettős tragédiát.

Szombaton kora este egy 10 éves kislány tűnt el a Balatonban a SUP deszkájával, neki szerencséje volt. A balatonföldvári körzeti megbízott a strandtól a part mentén egy kilométerre elsodródva a vízben talált rá a rémült, kimerült gyerekre, akin nem volt mentőmellény.

A vízirendészet rendkívül fontosnak tartja, hogy mindenki fogadja meg a rendőrség honlapján elérhető tanácsaikat, amik között a legfontosabb, hogy

senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet.A vízirendészet és a vízimentők folyamatosan hangsúlyozzák azt is, hogy mennyire fontos a mentőmellény használata, és már egészen olcsón lehet praktikus mentőmellényeket vásárolni.

A balatoni vízirendészet azt kéri, hogy ha a Balatonban bárki bajba jut vagy bajba jutott embert lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot. (MTI)