A tadzsik elnök unokaöccsei brutálisan összeverték az ország egészségügyi miniszterét, miután az anyjuk, az elnök testvére meghalt covidban

Egészségügy
2021 július 27., 09:05
photo_camera Emomali Rahmon húga nem élte túl, talán a minisztere sem fogja. Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik via AFP

A Szabad Európa értesülése szerint Emomali Rahmon tadzsik elnök-diktátor húgának fiai egy héttel ezelőtt, az anyjuk halála után megtámadták és úgy összeverték az ország egészségügyi miniszterét, az asszonyt kezelő elnöki kórház igazgatóját és több más magas beosztású orvost, hogy a minisztert azóta is súlyos sérülésekkel ápolják.

Jamoliddin Abdullozoda állapotáról közvetetten árulkodik, hogy amikor tegnap, 26-án, hétfőn, vagyis majdnem egy héttel a verés után nagy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a közép-ázsiai ország 1,5 millió darab Moderna vakcinát kapott ajándékba az Egyesült Államoktól, a miniszter nem, csak a helyettese volt jelen. A helyettes nem volt hajlandó válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy igazak-e a pletykák, miszerint a felettese azért nincs ott, mert megverték.

A személyi kultuszt kiépítő, az országot a rendszerváltás óta irányító, családtagjait vezető pozíciókba helyező Rahmon húgának kezeléséhez Németországból, Oroszországból és Üzbegisztánból is hívtak szakértőket, de a 64 éves Qurbonbi Rahmonován ők sem tudtak végül segíteni. A hivatalos titkolózás miatt egyelőre nem világos, hogy a diktátor unokaöccsei a külföldi szakértőket is összeverték-e.