Tömegével pusztult a Garamon a galóca, a Duna vízrendszerének akár emberméretűre is megnövő óriás lazacféléje

környezetvédelem
2021 július 27., 12:01

Súlyos biológiai katasztrófa sújtotta a Garamot Szlovákiában: a folyó középső szakaszán, Zólyombúcson a vihar rádöntött egy fát a helyi biogázüzem fermentációs hulladékát tároló zsákszerű tartályra, ami megrepedt. 400 köbméternyi erősen savas hulladék folyt a közeli patakba, majd azon keresztül a települést átszelő Garamba.

A szennyezést horgászok vették észre, amikor a folyó felszínén hirtelen haltetemek jelentek meg, a víz pedig bezavarosodott és bűzössé vált. A ma7.sk beszámolója szerint a Bezeréte község melletti egy kilométeres Garam-szakaszon 600 kilónyi haldögöt szedtek ki a horgászok. A lap által közölt rendőrségi fotón főleg nagyobb termetű pontyok láthatók.

Az ismert természetfilmes-kutató Szendőfi Balázshoz köthető Budapest halai FB-oldal információi szerint ennél sokkal több hal pusztulhatott el:

“Tegnap esti információim szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya összesen 1,9 tonna súlyban. Hozzáteszem, hogy sok védett és veszélyeztetett apróbb testű halfaj (csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák stb.) valamint felbecsülhetetlen számú ivadék ebben a mérlegben nem szerepel, hiszen igen nehéz lenne elpusztult példányaikat megtalálni és összeszedni. “

photo_camera Elpusztult galócák, forrás: Budapest halai FB-oldal

A poszt is felhívja a figyelmet arra, hogy a dögök között sok nagy méretű dunai galócát lehetett látni.

photo_camera További galócák. forrás.Budapest halai fb

A galóca Európa legnagyobbra megnövő, igen ritka lazacféléje, elérheti a másfél méteres testhosszt és az 50 kilogramm körüli tömeget is. A Garam Szlovákia azon kevés folyóinak egyike, ahol előfordul és szaporodik.

A galóca az egész világon veszélyeztetett fajnak számít, Magyarországon fokozottan védett. Igen ritkán fognak 1-1 példányt belőle a Dunából, illetve a Tisza felső szakaszán. A Budapest halain több olyan fotót is publikáltak, amiken nagy méretű, elpusztult galócák láthatóak, más, kisebb-nagyobb halak, például pontyok, márnák, paducok, csukák és süllők mellett.

link Forrás