Bíborszínűre festett egy lagúnát a szennyezés Patagóniában

környezetszennyezés
2021 július 28., 08:16

“Az elszíneződés egy nátrium-szulfit nevű tartósítószernek köszönhető” - mondta az AFP-nek Federico Restrepo környezetmérnök, aki szerint “ez az antibakteriális anyag a környező városokból a Chubut folyóba és onnan a Corfo nevű lagúnába került. A törvény szerint ezeket az anyagokat kezelni kéne, mielőtt visszaengedik őket a környezetbe.”

Az elszíneződött lagúna.
photo_camera Az elszíneződött lagúna. Fotó: DANIEL FELDMAN/AFP

A Corfo lagúna Argentínában, a Chubut folyó mentén található, közel annak torkolatához, ahol a halászat a vezető iparág. A nátrium-szulfitot pedig a garnélarák tartósításához használják. Az elhasznált anyagokat Rawson városából tartálykocsikkal viszik a külterületekre, sokszor olyan mennyiségben, hogy a teherautók közlekedési dugókat okoznak. Ott aztán kiengedik a tartalmukat, amelyek szennyezik a folyó és így a lagúna vizét.

A garnélarák tartósítása tette rózsaszínné a Corfo lagúnát.
photo_camera A garnélarák tartósítása tette rózsaszínné a Corfo lagúnát. Fotó: DANIEL FELDMAN/AFP

Minderre a tartomány vezetőitől kaptak engedélyt. A helyi kormányzat szerint ugyanis a szennyezés hatása átmeneti, egy helyi döntéshozó szerint pár nap múlva el is tűnik majd.

photo_camera Fotó: DANIEL FELDMAN/AFP

Helyi szakértők azonban aggódnak a nátrium-szulfit hatásai miatt, és hangsúlyozzák, törvény írja elő, hogy ezt az anyagot kezelni kell, mielőtt kijuttatják a környezetbe. (Gizmodo)