A keddi leverkuseni robbanás újabb három áldozatát találták meg a romok között

külföld
2021 július 29., 17:32
Sűrű füstoszlop emelkedik fel a Chempark leverkuseni gyárából kedden, a szemétégető robbanása után.
photo_camera Sűrű füstoszlop emelkedik fel a Chempark leverkuseni gyárából kedden, a szemétégető robbanása után. Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance via AFP

Két nappal a németországi Leverkusenben történt robbanás után újabb három holttestet találtak csütörtökön a romok alatt. A baleset halálos áldozatainak száma ezzel ötre nőtt, két embert eltűntként tartanak nyilván.

A felkutatásukra indult akciót nehezíti, hogy a robbanás helyszínét a helyi ügyészség tájékoztatása szerint csak korlátozottan lehet megközelíteni, így kénytelenek drónokat bevetni.

Kedden a Chempark gyár szemétégető üzeme robbant fel. A német ügyészség gondatlan emberölés, illetve robbanás gondatlan előidézésének gyanújával indított vizsgálatot.

Ahogy a keresési, úgy a robbanás okát feltárni hivatott nyomozási munkálatokat is hátráltatják a nehéz munkakörülmények. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi környezetvédelmi hivatal még nem tudta megállapítani, milyen vegyületek szóródtak szét a környéken a robbanást követő füstfelhővel. Egy előzetes értékelés szerint dioxin-, PCB- és furán-vegyületekről lehetett szó. A cég közölte, hogy a robbanást követő tűzben oldószeres tartályok kaptak lángra.

A keddi katasztrófában a halálos áldozatokon túl 31-en sérültek meg. A hatóságok az ügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint immár a romeltakarításra összpontosítanak, de folytatják a két eltűnt utáni kutatást is, bár már nem látnak rá sok reményt, hogy túlélőket találjanak. (Via MTI)