Bilincsben hurcolta el a TEK, hogy aztán a rendőrségi jegyzőkönyv alapján tanúként hallgassák ki

POLITIKA
2021 július 29., 16:38

"Nem értem..." - ezzel a felütéssel kezdi posztját a Facebookon Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. Az egykori rendőr beszámolója szerint csütörtök hajnalban a TEK állig felfegyverzett kommandósai hurcolták el egy volt beosztottját, Ressinka Imrét, aki most az önkormányzat megbízásából a Petőfi sétány biztonsági vezetője.

link Forrás

Lengyel elmondása szerint Ressinka felügyeli a sétányon szolgáló biztonsági őrök munkáját, ő ellenőrzi, hogy teljesítik-e szerződésben vállalt feladataikat, illetve általában is figyel a rendre, és jelzi a visszaéléseket. "Vasmarokkal tartja kézben a dolgokat odalent, mindenre figyel, ha kell, odaáll bárki elé és érvényt szerez mindannak, amivel megbíztuk, tapasztalatait pedig rendszeresen megosztja velem és munkatársaimmal" - írja.

Lengyel szerint "[t]ermészetesen vannak, akiknek ez nem tetszik, vannak, akik szívesen látnák őt valahol máshol".

A polgármester beszámolója szerint csütörtök reggel egy ismerőse hívta azzal, hogy Ressinka házánál hajnalban megjelent a TEK, majd "a felesége és a gyereke mellől kióbégatták a házából, megbilincselték és elvitték".

Hogy mi történt, azt egyelőre csak Ressinkától tudja, mert "[a] rendőrség hallgat, onnan gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottam". Ressinka, akit a hajnali nagyszabású kommandós akció után végül simán elengedtek kaposvári meghallgatása után, azt mondta, hogy egy "ismeretlen személy" bejelentése alapján lőfegyverrel visszaélés és fegyverkereskedelem gyanújával állították elő. Le is foglaltak nála egy legálisan tartott légpuskát. De ezután előállítása körülményei ellenére nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták ki, amit a kezébe adott rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv is igazol.

"Akkor viszont mi indokolta ezt a fajta fellépést? Kérdezem úgy is, mint volt kommandó parancsnok, mert mi anno tanúkat nem szoktunk legyűrni és vinni" - írta a polgármester, aki azért is tartotta fontosnak a nyilvánosság elé állni a történtekkel, mert a városban máris pletykálnak Ressinka elfogásáról.

Az ügyben kérdéseket küldtem a Somogy megyei Rendőr-főkapitányságnak, szíves türelmemet kérték a válaszadásig.

UPDATE 19:45: Megérkezett a rendőrség válasza a kérdéseimre:

"Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást, melyről a nyomozás érdekeire hivatkozva jelenleg több információt nem áll módomban közölni" - írta Vajda Eszter r. főhadnagy, sajtóreferens. Kérdezni amúgy azt kérdeztem, hogy

  • Érdeklődnék, hogy Ressinkát valóban csak tanúként hallgatták meg? Amennyiben igen, mi indokolta, hogy kommandósokat vessenek be, és bilincsben állítsák elő?
  • Dr. Lengyel Róbert beszámolója szerint Ressinka otthonában egy legálisan tartott légpuskát foglaltak le. Mi indokolta egy legálisan tartott légpuska lefoglalását?
  • Találtak-e bármilyen más tárgyi bizonyítékot, amely alátámaszthatta az ismeretlen személy által jelentett gyanút?
  • Ha Ressinkát olyan súlyú bűncselekmény gyanújával állították elő, mely indokolta a kommandósok bevetését, akkor miért tanúként hallgatták meg, és miért távozhatott meghallgatása után szabadon a rendőrségről?
  • Számítani lehet rá, hogy a jövőben is kommandósokat vetnek be, és bilincsben állítják elő a tanúkat, akiket meg kívánnak hallgatni, vagy ez egyedi eset volt?