Egyelőre nem számolnak a magyarok a negyedik hullámmal

járvány
2021 július 29., 07:02

Az Ipsos készített közvélemény-kutatást arról, hogy mire számítanak a magyarok járványügyileg, aggódnak-e, hogy nyakunkon lehet az újabb hullám. Az 1000 felnőtt ember megkeresésével készült kutatásból kiderül, hogy a magyarok többsége arra számít, hogy augusztus végéig minden korlátozás odalesz. A férfiak optimistábbak, csak 15 százalékuk tart attól, hogy hamarosan ismét nem lesz teljesen szabad az élet, míg a nőknél ez az arány 21 százalék.

Az is kiderül, hogy a férfiak türelmetlenebbek is: eleve kevés korlátozás van ma érvényben Magyarországon, kevés dolgot, pl. a rendezvényeket lehet csak védettségi igazolással látogatni, de közel harmaduk szerint már erre sincs semmi szükség:

A korlátozásokkal szemben elutasító lakossági rétegben felülreprezentáltak a férfiak mellett a fiatal felnőttek (31%-os az elutasítás körükben), a kistelepülések lakói (34%) és különösen a dél-dunántúliak (47%).

A kutatásban vizsgálták a járványra adott lakossági reakciókat, és azt találták, hogy a (legalább eseti) maszkviselési arány jelenleg a tavaly júliusival azonos (74%), míg minden egyéb védekezési forma alkalmazása jelentősen visszaesett az elmúlt hónapok során.

Mint írják, az Ipsos által végzett kutatás eredményei összességében arra utalnak, hogy a magyar lakosság egyelőre nem tart egy jelentősebb, negyedik megbetegedési hullámtól.