Závecz Research: Jakab Péter és Dobrev Klára népszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mint Karácsony Gergely

POLITIKA
2021 július 29., 09:26

A Závecz Research közvéleménykutatása szerint a hat ellenzéki miniszterelnök-jelölt között a támogatottságuk alapján Jakab Péter (Jobbik) vezet 28 százalékkal, őt követi 27 százalékkal Dobrev Klára (DK), harmadik helyen pedig Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) áll 24 százalékkal. Fekete-Győr András (Momentum) 12 százalékot kapna, a további két jelöltet 5 százaléknál kevesebben választották.

Jakab Péter kampányrendezvényen
photo_camera Jakab Péter kampányrendezvényen Fotó: botost/444.hu

Amellett, hogy melyikükre szavaznának a válaszadók, azt is felmérte a közvélemény-kutató cég, hogy milyen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek ismertsége: Karácsony az első (96%), őt követi Dobrev (92%) és Jakab (90%). Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter ismertsége kb. kétharmados, míg Pálinkás Józsefről (Új Világ Néppárt) csak a megkérdezettek 45 százaléka hallott.

A politikusokról 11 imázskérdést is feltettek, ezekből az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános véleményre lehet következtetni. Eszerint Jakab Péter bír a legjobb mutatóval a küzdeni tudó politikusképet illetően, és őt tartják a leginkább emberközelinek, míg az egyik legalacsonyabb értéket megfontoltsága, kiszámíthatósága kapta. A Dobrev Klárához társított tulajdonságokat a tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége vezeti. Karácsony Gergelyhez képest jobban bíznak abban a válaszadók, hogy le tudja győzni Orbán Viktort, viszont Jakabot elszántabbnak tartják nála. Karácsony értékei az elszántság kategóriában a legjobbak, de az emberközeliségét és tájékozottságát is kiemelték a megkérdezettek.

A közvélemény-kutatás 2021. június 21-e és június 30-a között készült egy 1200 fős mintán. A közölt adatok mindig az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az aktív bizonytalanokra (vagyis egy országgyűlési választáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó szavazókra) vonatkoznak, a Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt szavazótáborára. (HVG)