A járvány terjedése miatt Tokióban meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

járvány
2021 július 30., 04:11

A japán kormány tíz nappal, augusztus 31-ig meghosszabbítja a rendkívüli járványügyi állapotot Tokióban, illetve négy további prefektúrában – Csiba, Kanagava, Szaitama, Oszaka – is rendkívüli állapotot rendel el a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt.

photo_camera Fotó: KUNIHIKO MIURA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Tokióban július 12-én vezették be a rendkívüli állapotot, és negyven napig, augusztus 22-ig lett volna érvényben az intézkedés, amely tiltja például a szeszes italok forgalmazását, és korlátozza a résztvevők számát a tömegrendezvényeken.

Csütörtökön újabb csúcsot döntött Japánban a napi fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 10 699 új esetet regisztráltak. Ez a szám először lépte át a tízezres határt. Az előző maximumot két nappal ezelőtt mérték. Tokióban három egymást követő napon döntött csúcsot a fertőzöttek száma: kedden 2848, szerdán 3177, csütörtökön pedig 3865 új esetet regisztráltak.

A japán kormány a delta variáns terjedésével magyarázza a járvány súlyosbodását, és nem hozza összefüggésbe azt a nézők nélkül javában zajló tokiói nyári olimpiai játékokkal, ahol a sportolóknak és más résztvevőknek szigorúan be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat.

Japánban a lakosság kevesebb mint harminc százalékát oltották be eddig. (MTI)