Bezárhatják a volt Kertészeti Egyetem Villányi úti campusát

oktatás
2021 július 30., 16:28

2025-ig el kell hagyniuk a Villányi úti épületeiket a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) csatolt egykori Kertészeti Egyetem karainak - írja a Magyar Narancs. A hetilap hírportáljának információi szerint a Villányi úton működő kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti képzések Gödöllőn kapnak majd helyet, a budai karok vezetőitől már érdeklődtek, hogy mekkora helyigényük lenne a költözésnél.

A volt Kertészeti Egyetemhez 8,5 hektáros terület tartozik a Gellérthegy lábánál, amelynek része a 3 hektáron elterülő Budai Arborétum is. Éppen ezért nagyon értékes ingatlanok szabadulnának fel akkor, ha az itt már a 60-as évek óta működő egyetemi képzéseket Gödöllőre költöztetnék.

Az 1968 óta működő Kertészeti Egyetemet 2000-ben először a gödöllői Szent István Egyetemhez, majd a Budapesti Corvinus Egyetemhez csatolták, hogy aztán 2016-ban ismét a SzIE részévé tegyék. A budai karok aztán a gödöllői egyetemmel, és más agrárképzésekkel együtt váltak a kormány által létrehozott agrár szuperegyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem részévé, amelynek kuratóriumában Csányi Sándor és Lázár János is helyet kapott.

A Magyar Narancs a költözéssel kapcsolatban kereste a MATE rektorát és a Budai Campus főigazgatóját, de nem érkezett válasz.