Koronavírus-számok Magyarországon 1/21/2022
Elhunytak + 65 Σ 40 822
Kórházban + 1 Σ 2 674
Fertőzöttek + 15 957 Σ 1 401 457
Tesztek + 49 275 Σ 9 661 929
Oltottak + 4 042 Σ 6 329 185
A legújabb trendek

Meredeken emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma Tokióban

2021 július 30., péntek 18:48

Három napja folyamatosan megdőlnek a fertőzési rekordok Tokióban, ezért a japán kormány kiterjeszti a fővárosban és környékén elrendelt szükségállapotot - írja a BBC. Egész Japánban meredeken emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma a delta variáns terjedése miatt.

A napi új fertőzöttek száma csütörtökön haladta meg először a tízezret. Az új fertőzöttek harmadát a fővárosban regisztrálták, ahol már most komoly nyomás alatt van az egészségügyi rendszer. Az olimpiai szervezők, kisegítők és delegációk tagjai között pénteken 27 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel július eleje óta már több mint 200, az olimpiára érkező vagy a szervezésben részt vevő ember kapta el a koronavírust.

Szuga Josihide japán miniszterelnök. Fotó: MASANORI GENKO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A szervezők szerint viszont az olimpiának nincs köze ahhoz, hogy a japán fővárosban egyre súlyosabb a járványhelyzet, ezt garantálja, hogy a delegációkat buborékban tartják és nem engednek nézőket a versenyszámok nagy részére. Egyedül az olyan versenyeken lehetett közönség, mint az országúti vagy hegyi kerékpárversenyek, de Szuga Josihide miniszterelnök mindenkit arra kér, hogy a járvány miatt inkább csak otthonról, a tévén keresztül nézze a versenyeket.

Az új korlátozások részeként az éttermek és bárok hamarabb zárnak és nem árulnak alkoholt, azt viszont csak javasolja a kormány, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról. Ennél komolyabb megszorításokat viszont nem vezettek be, sok japán pedig nem gondolja, hogy az eddigi lépésekkel lassítani lehetne a járványt. A kulcs az oltások felpörgetése lenne, eddig ugyanis a felnőtt lakosságnak mindössze 30 százaléka kapta meg mindkét oltását, a kormány szerint pedig csak októberre vagy novemberre kaphat oltást mindenki, aki akar. (BBC)