Vasárnapig meghosszabbították a hőségriadót

hőség
2021 július 30., 15:42

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos - írja az MTI. Eredetileg péntek éjfélig tartott a riasztás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton az északnyugati és északi megyékben jelentősen mérséklődik, megszűnik a hőség, délkeleten viszont fokozódhat a meleg. Az országos előrejelzés szerint szombaton hajnalban 14-23 fok várható. Napközben 26-37 fokig melegszik fel a levegő, északnyugaton várható hűvösebb, délkeleten melegebb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken közös közleményében figyelmeztet hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, az emberek fáradékonyabbak lehetnek. Ezért javasolt sokat pihenni, a legmelegebb órákban pedig érdemes kerülni a megerőltető fizikai munkát és a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. Aki elindul otthonról, vigyen magával folyadékot, figyeljen teste hűtésére.

Kiemelték, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Ajánlott a hűsítő párakapuk használata. Akinek nincs lehetősége a lakása hűtésére, azoknak ajánlott légkondicionált helyet keresni, az ilyen, igénybe vehető helyek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Ismét felhívták a figyelmet, hogy napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak továbbá a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.