Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó küzd az erdőtüzekkel

2021 augusztus 1., vasárnap 14:42

Tűzoltók százai küzdenek az Olaszország déli részén tomboló erdőtüzekkel, csak Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó volt bevetésen, a műveleti egységeknek az utóbbi 12 órában 230-nál is több alkalommal kellett kivonulniuk.

Olasz tűzoltók július 25-én Oristano város környékén Fotó: HANDOUT/AFP

Az olasz kormány a kialakult helyzetre tekintettel további egységek átvezényléséről döntött, az ország más részeiből, így Dél-Tirolból, Venetóból, Piemontból és Lombardiából is küldenek tűzoltókat Szicíliába. Mario Draghi kormányfő vasárnap ennek megfelelő rendeletet írt alá Nello Musumeci szicíliai kormányzó kérésére.

A lángok ellen tűzoltó repülőgépeket is bevetettek a szigeten, illetve a dél-olasz Puglia és Calabria tartományokban is. Szicíliában a lángok leginkább Cataniát és környékét fenyegetik. Salvatore Pogliese, Catania polgármestere Facebook-oldalán azt írta, a város déli negyedei „teljességgel megsemmisültek”. Szicíliában az utóbbi napokban 40 fokos hőséget mértek, emiatt, illetve a szárazság és az erős széllökések miatt a lángok gyorsan terjedtek. A hatóságok szerint azonban egyes tűzetek gyújtogatás miatt alakultak ki.

Miközben Olaszország déli része az erdőtüzekkel küzd, északon heves zivatarok, jégesők okoznak gondot, Dél-Tirolból áradásokról és a viharok miatt kidőlt fákról érkeztek jelentések. A polgári védelem riasztást adott ki az északi és a középolasz régiókra. A jég sok helyen elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is. (MTI)