A magyar szakasz nélkül kapott világörökségi védettséget a Dunai Limes

POLITIKA
2021 augusztus 02., 04:42

A magyar helyszínek nélkül, de világörökségi védettséget kaptak a Római Birodalom határvonalának emlékei Németországban, Ausztriában és Szlovákiában. Ez a Dunai Limes nyugati fele, melynek része lett volna a Magyarországon található szakasz is. 2009 óta a különböző régészeti leletekből, őrtornyokból, sáncokból álló hálózat a legfontosabb világörökségi várományos attrakciónk volt. 18 év előkészítő munkát öltek bele a szakemberek, míg a kormány júniusban visszavonta a jelölést - írtuk meg elsőként.

Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje
photo_camera Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje Fotó: Wikipédia, készítette: I, Civertan, CC BY-SA 3.0

A Magyar Hang vette észre a World Heritage Site szakportál beszámolóját, melyből kiderül, hogy az UNESCO mostani ülésén a dunai limes németországi, ausztriai és szlovákiai közös szakasza, összesen mintegy 34 lelőhellyel megkapta a világörökségi védelmet. A magyar kormány a 444 kérdéseire nem, de a Mandinernek válaszolt arra, hogy miért döntöttek így. A Miniszterelnökség azt írta, „Magyarország elkötelezett, hogy a Dunai Limes teljes egészében nyerhesse el a világörökségi címet”, de úgy, hogy ne csak a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszai kapják meg a minősítést, hanem Horvátország, Bulgária, Szerbia és Románia Limes-szakaszai is.

Csakhogy kezdettől fogva tudni lehetett, hogy a Limes keleti szakaszai egy későbbi időpontban pályáznak majd a védettségre, így a valódi okát a visszalépésnek ma sem tudjuk.