Berecz Zsombor ezüstérmes

olimpia
2021 augusztus 03., 06:02

A 35 éves magyar vitorlázó elképesztően jól hajózva megnyerte a keddi éremfutamot, közel minden esélye megvolt a győzelemre is, de mivel a brit riválisa a végére fel tudott jönni a negyedik helyre, Berecz Zsombor összesítésben második lett.

Berecz eleve éremesélyesként szállt hajóra. A magyar vitorlázó vasárnap a 9. és a 10. versenyrészben is negyedik lett, így a második helyen jutott a keddi éremfutamra. Az összesítésben előtte álló brit címvédő, Giles Scott 9 pontos előnnyel indított Berecz Zsomborral szemben. A harmadik helyről induló Joan Cardona Mendez két ponttal volt a magyar versenyző előtt. A negyedik helyen álló új-zélandi Josh Junior 10 ponttal volt lemaradva Berecztől.

Berecz Zsombor ünnepel az éremfutam után
photo_camera Berecz Zsombor ünnepel az éremfutam után Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A rajtnál Scott nagyon rosszul indult, átcsúszott a vonalon, és újra kellett rajtolnia, így teljesen nyitottá vált a verseny. Berecz negyedik bója után már 10 ponttal járt a a brit előtt, végig meg volt az esélye a győzelemre. A magyar az utolsó bóját már elsőként kerülte meg, és elsőként is ért be a célba, de mivel a brit nagy hajrába kezdett, meg tudta csípni a negyedik helyet, így végül ő lett az aranyérmes. A harmadik a spanyol Joan Mendez Cardona lett.

A verseny után Berecz azt mondta: „Talán a legszebb pillanat az életemben.” Az M4Sportnak beszélt arról is, hogy tudta, hogy Scott abból a pozícióból nem fogja elveszíteni a versenyt.

Berecz már negyedszer szerepel az olimpián, 2008-ban még Laserben állt rajthoz, akkor 29. lett, négy évvel később a 21. helyen zárt. Ezen az olimpián elképesztően melós futamokon van túl, szombaton már annyira elfáradt, hogy verseny közben, hogy néhány másodpercre elsötétült előtte minden, azt sem tudta, hol van.

Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja, az elsőt a Detre testvérek szerezték, akik az 1980-as, moszkvai játékokon a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.