Klímavédelmi okok miatt nem építhet Garancsi filmstúdiót Budakalászon

gazdaság
2021 augusztus 04., 08:25

A budakalászi képviselő-testület klímavédelmi okokra hivatkozva leszavazta, hogy filmstúdiót építsen a településre a 20. leggazdagabb magyar, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Zrt.

A testület egyhangúlag döntött úgy, hogy „nem támogatja a város külterületére tervezett óriásberuházást és nem kezd tárgyalásokat a Market Asset Management Zrt.-vel az építkezés megindításához szükséges településrendezési szerződés megkötéséről, az építési jogok megadásáról.”

Pedig Garancsi már a helyet is kinézte a stúdiónak, amivel áprilisban kereste meg a budakalászi önkormányzatot. A stúdiót a Gyógynövénykutató Intézet és a METRO áruház mögött építették volna fel egy mezőgazdasági területre.

A beruházással kapcsolatban a budakalászi önkormányzat kikérte a lakosok véleményét is, akiknek 39 százaléka elutasította a beruházást, 28 százalék hezitált, 33 százalék pedig támogató volt a projekttel szemben. A szinte döntetlen eredmény ellenére azonban a helyi civil szervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megakadályozzák a filmstúdió megépítését.

A testület azzal érvelt, hogy azért nem minősítenék át a mezőgazdasági területet, mert „bár Budakalásznak is nagy szüksége lenne a fejlesztési forrásokra, mi itt és most a társadalom minden szegmensét átformáló klímaváltozást és a zöld szempontok érvényesülését előbbre soroltuk.” (magyarnarancs.hu)