Meghalt idősebb Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

FILM
2021 augusztus 04., 16:17

91 éves korában hétfőn elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió egyik alapítója, igazgatója, több száz animációs film stúdióvezetője – jelentette be kedden a Facebookon a Kecskemétfilm Kft.

Matolcsy György stúdióvezetéséhez olyan híres alkotások fűződnek, mint a János vitéz, a Lúdas Matyi, a Vuk vagy a Gusztáv-sorozat.

Matolcsy György Kecskeméten született 1930-ban. 1952-ben jogi diplomát szerzett, 1954-ben a Számviteli Főiskolán végzett, miközben a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr-hallgatója is volt. Egyik alapítója a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatnak (1951). Itt kerül kapcsolatba a HDF rajzfilmes csoportjával, velük létrehozta a Diafilmgyártóból átalakuló Pannónia Filmstúdiót (1957).

Hűvösvölgyi út (Vörös Hadsereg útja) 64., a Pannónia Filmstúdió bejárata 1964-ben.
photo_camera Hűvösvölgyi út (Vörös Hadsereg útja) 64., a Pannónia Filmstúdió bejárata 1964-ben. Fotó: Bojár Sándor/Fortepan

1959-től 1995-ös nyugdíjazásáig a Pannónia Filmvállalaton belül működő animációs stúdió vezetője, több száz animációs film, sorozat producere. Egyik alapítója a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műteremnek, ami a rendszerváltás után a Kecskemétfilmmé alakult.

Az 1960-as évek végén ő indította el az animációs mozisorozatokat, az Iparművészeti Főiskola animációs kurzusát. Itt és a József Attila Tudományegyetemen tanított filmesztétikát. 1991-ben létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt.

Több könyvet publikált az animáció témakörében. Az 1970-1980-as években a Nemzetközi Animációs Filmszövetség főtitkára volt. 2007-ben kapta meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál életműdíját. Idősebb Matolcsy György fia Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. (magyar.film.hu via MTI)