Joe Biden azt szeretné, ha 2030-ra minden második új autó elektromos volna

külföld
2021 augusztus 05., 12:24

Elnöki rendeletet adhat ki csütörtökön Joe Biden amerikai elnök arról, hogy reményei szerint 2030-ra minden második értékesített új személyautó elektromos hajtású lesz már. Rendelete jogilag nem lesz kötelező erejű, írja az Insider.

Joe Biden a Fehér Ház kertjében 2021. autusztus 2-án.
photo_camera Joe Biden a Fehér Ház kertjében 2021. autusztus 2-án. Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Biden a leginkább csak jelképes rendelet mellett gyakorlati megoldásokat is tervez, előterjeszti például új kibocsátási szabályozási terveit, melyek alapján 2026-ig fokozatosan csökkentenék az új autók károsanyag-kibocsátását.

Az autógyárak üdvözölték Biden tervét, mármint a szimbolikus elnöki rendelet kiadását. A General Motors, a Ford és a Chrysler közös közleményükben jelezték, hogy ők maguk is arra törekednek, hogy 2030-ra az új autók 40-50 százaléka már elekrtromos legyen. Korábban azt jelezték, hogy ha kötelező volna elérni az elnöki célt, az több milliárd dollárnyi közpénz befektetését igényelné.

Biden korábban már többször is ellenállt saját pártja követelésének, hogy több európai országhoz vagy Kalifornia államhoz hasonlóan egyszerúen tiltsa be az új robbanómotoros haszongépjárműk értékesítését.