A mindennapi élet szintjén lehagytuk a Nyugatot - mondta Orbán az amerikai sztártévésnek

POLITIKA
2021 augusztus 06., 13:25
  • Két alternatív valóságban utazó szakember szívélyes beszélgetésének bizonyult Tucker Carlson amerikai jobboldali sztárműsorvezető interjúja Orbán Viktor miniszterelnökkel.
  • Tucker Carlson szerint Magyarország szabadabb Amerikánál, ahol fegyveres testőröket kell fogadnia annak, aki bírálni meri Biden elnököt.
  • Orbán szerint a mindennapi élet szintjén Magyarország megelőzte a liberális nyugat-európai országokat.

Egy héten át Budapestről készíti napi politikai hírmagyarázó műsorát az amerikai média egyik legnagyobb, legnézettebb, markánsan jobboldali-trumpista sztárja, Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője. A műsorfolyam részeként Carlson durván negyedórás interjút készített Orbánnal a Karmelita kolostor könyvtárszobájában. Azt egyelőre nem tudni, hogy fizetett PR-interjúról van-e szó, ami azért merülhet fel egyáltalán, mert egy amerikai tényfeltáró újságírócsapat által a netre kitett dokumentum szerint amikor a magyar kormány 2018-19-ben lobbiszerződést kötött a Policy Impact Communications nevű washingtoni lobbicéggel, aminek az egyik igazgatója Carlson apja, a 265 ezer dolláros összeg egy részéből Szijjártó külügyminiszternek szerveztek élő interjút a Tucker Carslon Show-ba.

De lássuk a friss beszélgetést!

link Forrás

A Budapestről sugárzott műsorszegmensben Carlson többek között azzal vezette fel Orbánt a konzervatív amerikai hírfogyasztóknak, hogy a magyar miniszterelnöknek sikerült “feldühítenie a liberálisokat”. Tucker Carlson felvezetőjében arról beszélt, hogy bár Joe Biden elnök “totalitárius diktátornak” nevezte Orbánt, a valóság az, hogy Budapest összes sem hasonlítható New Yorkkal vagy más amerikai nagyvárosokkal. Mint kiderült, azért, mert Carlson szerint ha ma Amerika valamelyik nagyvárosában hangosan kritizálni meri Joe Biden politikáját, azt az elnök Szilicium-völgyi barátai elhallgattatják, ha pedig az illető ezután is fenntartja a véleményét, fegyveres testőröket kell fogadnia a saját védelmére. Ez általános dolog az Egyesült Államokban - igyekezett elhitetni Tucker Carlson, aki dollármilliomos műsorvezető és Joe Biden egyik leghevesebb kritikusa. Bezzeg Magyarországon semmi ilyesmitől nem kell tartaniuk az ellenzékieknek - magyarázta. Orbánt - akinek szerinte erős az akcentusa, de precízen fogalmaz angolul - végül azzal ajánlotta a nézők figyelmébe, hogy az ő Magyarországában szabadabban élnek az emberek, mint Amerikában.

Az interjú első kérdése arra vonatkozott, hogy a 2015-ös menekültválság idején Orbán miért ment szembe az EU-val és mondott nemet a menekültek beengedésére.

"Ez volt az egyetlen ésszerű lépés. Ha valaki a magyar állam engedélye nélkül át akarja lépni a határt, meg kell védened az országodat"

- mondta erre Orbán. “Azt kell mondanod nekik, hogy Fiúk, állj, ha át akartok menni az országon vagy ide akartok költözni, ennek megvan a jogi útja és csináljuk aszerint. De csak úgy nem mehettek át.” Carlson ezen a ponton nem kérdezett vissza, hogy mi történt azokkal a menekültekkel, akik a jogi utat próbálták követni, sőt az interjú hátralévő részében sem kérdezett bele egyszer sem, bármit is állított a magyar miniszterelnök.

A keresztény-muszlim koktélprojekt

Carlson ezután arról beszélt, hogy Orbán migrációügyi véleménye annak idején mennyire nem tetszett a nyugat-európaiaknak. Hogy miért? Orbán ezt azzal magyarázta, hogy sok európai ország úgy döntött, hogy új fejezetet nyit a saját történelmében. Ezt az érintettek szerinte “új társadalomnak” hívják, ami poszt-keresztény, poszt-nemzeti társadalmat jelent. Ezek az országok Orbán szerint szilárdan hiszik, hogy ha az eredeti keresztény lakosságot nagy számú muszlim közösséggel keverik össze, annak jó eredménye lesz.

Nem tudni, hogy ez valójában jó vagy rossz eredménnyel járna-e - fejtegette a miniszterelnök - de a dolog szerinte mindenképpen nagyon kockázatos és nyilvánvaló esély van arra, hogy rosszul süljön el. “Mi magyarok úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk ezt a kockázatot. Emiatt nagyon rossz a személyes megítélésem és kezelnek az EU fekete bárányaként. “ - magyarázta.

Carlson itt sem kérdezett vissza, hogy Orbán honnan veszi a szélsőséges összesküvés-elméletekből ismert "higítási-keverési" elméletét.

Orbán legengszterezése minden magyart megsért

A következő blokkot Carlson azzal vezette fel, hogy Orbán a szovjet megszállást ellenző diákvezetőként tűnt fel a politikában és akkoriban az amerikai kormányzat kedvence volt, ehhez képest Biden elnök még elnökjelöltként “totalitárius gengszternek” nevezte őt. Tanulságos jelenet volt, amikor ezt egy olyan archív felvétel bejátszásával illusztrálták, amiről az derült ki, hogy Biden ebben a formában azért nem nevezte Orbánt “totalitárius gengszternek”. A kérdéses tévéadásban az akkor még csak elnökjelölt demokrata politikus azt fejtegette, hogy

“Jól látni, hogy mi történik Fehéroroszországtól Lengyelországon át Magyarországig, a totalitárius rezsimek felemelkedését a világban és azt, hogy ez az elnök (Trump, a szerk) felkarolja a világ összes gengszterét.”

Orbán erre azzal reagált, hogy az ilyesmire Magyarországon az a jellemző - nem túl udvarias - reakció, hogy “Ki ez a fickó, hogy ilyeneket mondjon??” Aztán azt mondja az ember magában, hogy “OK, ő az Egyesült Államok elnöke, vegyük komolyan”.

“De tényleg, ha valaki, aki nem beszéli a nyelvünket és igen korlátozottak az ismeretei Magyarországról, még annak utóbbi évtizedeiről is, és nyilvánvalóan nem ért meg minket, ilyen véleményt fogalmaz meg, az személyes sértés minden magyarnak.”

- vélte Orbán.

Az interjú egyik legmeredekebb miniszterelnöki eszmefuttatása szerint mivel Biden az amerikai elnök, nekünk nagyon szerénynek kell lennünk és “udvariasan” kell bemutatnunk, hogy amit az elnök mond, az “kamu”.

Orbán szerint mind katonailag, mind gazdaságilag kiváló az együttműködésünk Amerikával, "minden remekül megy, kivéve a politikában, amikor a liberálisok vannak kormányon."

Egyszerre hagytuk le Kínát és a Nyugatot

Carlson egyszer még visszatért a gengszterezéshez, azzal a felütéssel, hogy Biden hogyhogy nem nevezte soha totalitárius gengszternek a politikai ellenfeleit meggyilkoltató XI Jingping kínai elnököt, ha egyszer Orbánt és lengyel kollégáját is annak titulálta.

Orbán ekkor meglepetésre nem védte meg kínai szövetségesét, nem kérte ki magának a gyilkosozást, sőt arra utalt, hogy ő sikeresebb politikus kettejük közül. Válasza ugyanis szó szerint ez volt:

"A probléma a siker. Igazi kihívás a liberális gondolkodóknak, hogy Kelet-Európában, Lengyelországban és Magyarországon igen sikeres társadalomépítés folyik." Gazdaságilag, politikailag és kulturálisan sikeres, sőt már demográfiai sikereket is értünk el Orbán szerint. Ez szerinte sikersztorinak minősíthető, de ennek a sikernek az alapjai alapvetően térnek el attól, amit egy csomó nyugati ország szeretne.

A nyugati liberálisok a magyar miniszterelnök szerint képtelenek elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül létezik egy konzervatív, nemzeti alternatíva, ami a mindennapi élet szintjén sikeresebb, mint a liberális.

A demokratákat közismerten rühellő Carlson ekkor arról kezdett beszélni, hogy milyen furcsa, hogy az amerikai baloldal Orbánnal szemben a volt kommunisták és antiszemiták koalíciójának drukkol. A miniszterelnök erre azt felelte, hogy ha pár éve Carlson megkérdezi tőle, hogy megtörténhet-e, hogy az exkommunisták az antiszemita szélsőjobbal fogjanak össze az Izrael-, Amerika- és NATO-párti nyugatos irányultságú magyar kormány ellen, akkor ő azt mondta volna, hogy ez lehetetlen. A riporter még a magyar kormány nyugatos orientáltságára sem kérdezett vissza a keleti orientációt hirdető Orbánnál.

Új népvándorlás indul meg Nyugatról Magyarországra

Magyarország egészen más irányba tart, mint az európai országok többsége. Hol látja az országot 20 év múlva? - kérdezte meg az amerikai kommentátor. Orbán erre azt fejtegette, hogy a volt szocialista kelet-európai országokban szerinte az ő politikai táborának van többsége, nemcsak Lengyelországban, de lát esélyt arra, hogy nyugaton is változzon a helyzet, amire a legnagyobb esélyt Olaszországban látja.

De ennél sokkal nagyobb ívű víziót festett fel, amikor arról értekezett, hogy "nem zárhatjuk ki", hogy új migrációs hullám fog elindulni Európában, de ezúttal a keresztény konzervatív nyugatiak migrációja Magyarország és más közép-európai országok felé.

Orbán "nagy kihívásnak", és új, nem szerencsés helyzetnek nevezte azt, hogy két fontos politikai szövetségese, Trump és Netanjahu is választási vereséget szenvedtek az elmúlt időszakban.

A közelgő választásokról Orbán azt mondta, hogy nem tart tőle, hanem biztos benne és felkészült rá, hogy a "nemzetközi baloldal" mindent meg fog tenni a kormány leváltásért és be fog avatkozni. A miniszterelnök abban reménykedik, hogy az őt nem kedvelő amerikai adminisztráció is belátja, hogy

"Egy nem kedvelt, de stabil partner jobb, mint egy bizonytalan új".