A tálibok megölték az afgán kormány sajtófőnökét

2021 augusztus 6., péntek 12:47

A tálib lázadók Kabulban agyonlőtték az afgán kormány sajtófőnökét, aki egyúttal Asraf Gáni afgán elnök szóvivője volt – jelentette be a tálibok egyik szóvivője.

Az afgán belügyminisztérium egy tisztségviselője megerősítette, hogy Dava Han Minapalt, a kormány média- és információs központjának vezetőjét „kegyetlen terroristák ölték meg” az imádság idején.

„Minapal fiatal ember volt, aki hegyként magasodott az ellenséges propagandával szemben, és mindig is az afgán kormányzat fontos támogatója volt” – mondta Mirvaisz Sztanikzai, a belügyminisztérium szóvivője.

A merénylet csak a legutóbbi esemény volt abban a támadássorozatban, amit a keményvonalas iszlamista csoport hajtott végre Asraf Gáni elnök demokratikusan megválasztott, a Nyugat által is támogatott kormányzata meggyengítésére. A tálib lázadók már több tucat civil aktivistát, újságírót, hivatalnokot, bírót és közéleti személyiséget öltek meg.

A tálibok szóvivője szerint Minapalt célzott támadásban ölték meg, „korábbi tetteinek büntetéseképpen”.

Amerikai katonai helikopter Afganisztán felett. Illusztráció: THOMAS WATKINS/AFP

Kedden Majdan Vardak tartomány Szájed Abad kerületének kormányzója is a tálib lázadók merényletének áldozata lett Kabulban.

Ross Wilson, a kabuli amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a Twitteren azt írta, lesújtva és elszörnyedve értesült Minapal meggyilkolásáról. Wilson barátjának és kollégájának nevezte Minapalt, aki munkája során mindig arra összpontosított, hogy igaz és valódi információt nyújtson minden afgánnak. „Ezek a gyilkosságok az afgánok emberi jogai és szólásszabadsága elleni támadások” – közölte. (MTI)