Koronavírus-számok Magyarországon 11/30/2021
Elhunytak + 195 Σ 34 521
Kórházban + 158 Σ 7 596
Fertőzöttek + 6 390 Σ 1 103 108
Tesztek + 20 309 Σ 8 443 744
Oltottak + 5 461 Σ 6 126 420
A legújabb trendek

Álhírek miatt rohamozták meg ezrek az oltóközpontokat a Fülöp-szigeteken

augusztus 6., péntek 9:21

Ezrek rohanták meg az oltóközpontokat a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában, miután olyan álhírek terjedtek el, hogy a koronavírus ellen be nem oltott lakosok nem kapnak segélyt, vagy otthon kell maradniuk a pénteken kezdődő és két hétig tartó karantén alatt.

Manilában hirtelen tömegek akartak azonnal oltatni Fotó: TED ALJIBE/AFP

Manilát és környékét augusztus 20-ig lezárták, miután elkezdett emelkedni a koronavírus-fertőzöttek száma a delta variáns terjedése miatt. Három másik régióban, köztük a közeli Laguna tartományban augusztus 15-ig hirdettek vesztegzárat. A korlátozások értelmében csak azok hagyhatják el otthonukat, akik létfontosságú ágazatokban végeznek munkát, egészségi vészhelyzetben vannak vagy élelmiszert akarnak vásárolni. A fővárosi régióban este 8-tól hajnali 4-ig kijárási tilalom van érvényben, és rendőrségi ellenőrzőpontokat állítottak fel a város határában.

Egy nappal a karantén kezdete előtt álhírek terjedtek el a közösségi médiában, miszerint a be nem oltottak nem járhatnak be dolgozni vagy nem kapnak segélyt. Ennek hatására tömegek indultak meg az oltópontok felé Manilában, Las Pinasban és Antipolóban. Csak Manilában 22 ezren jelentek meg a kijelölt központok előtt hajnalban, és a közeli tartományokból is sokan érkeztek. A rendőrségnek egy helyszínen be kellett avatkoznia, és haza kellett küldenie a tömeget.

Bírálói Rodrigo Duterte elnököt tették felelőssé a kialakult káoszért. Duterte a múlt héten figyelmeztette a Fülöp-szigetekieket, hogy az oltásellenesek nem hagyhatják el otthonukat a delta variáns terjedésének megfékezése érdekében. Az elnök ugyanakkor elismerte, nincs olyan törvény, amely lehetővé tenné ezt a korlátozást.

Helyi tisztségviselők arra kérték a lakosságot, hogy ne higgyenek a közösségi oldalakon keringő álhíreknek, és a kormány hivatalos bejelentéseit kövessék figyelemmel.

A több mint 108 millió lakosú Fülöp-szigeteken eddig 10,2 millió embert oltottak be teljesen, és 12,2 millióan kapták meg a vakcina első adagját. Az országban 28 427 halottja és 1,6 millió fertőzöttje van a koronavírusnak. (MTI)