Aranyat és bronzot is nyertünk a tokiói olimpia utolsó előtti napján

olimpia
2021 augusztus 07., 12:02
  • Aranyérmes lett női kajaknégyes 500 méteren, Kozák Danuta pedig a legeredményesebb női olimpikon lett.
  • Legyőzte az oroszokat a női vízilabda csapat ezzel megszerezve a bronzérmet.
  • A birkózó Muszukajev vigaszágon bejutott a döntőbe, de ott az orosz ellen 5:0-ra kikapott, így nem szerzett érmet.
  • A férfi öttusában 5. lett Marosi Ádám, Kasza Róbert pedig a 26.

Kozák lett a legsikeresebb női olimpikon

Itthoni idő szerint hajnalban voltak a kajak kenu elődöntők és döntők, amelynek a legnagyobb eredményét Csipes Tamara, Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és Kárász Anna produkálta, akik aranyérmet szereztek 500 méteres kajaknégyesben. Ezzel a győzelemmel Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok, Gerevich Aladár mögött a legsikeresebb magyar olimpikon lett.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A férfi kajaknégyes, Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor viszont csak a 7. helyet tudta megszerezni 500 méteren.

A Balla - Takács kenukettős sokáig volt versenyben a bronzéremért 500 méteren, de végül az ötödik helyen értek célba. Adolf Balázs kenu egyes 1000 méteren a 15. lett.

Először kapott érmet a női vízilabda válogatott

A magyar női vízilabda válogatott 11:9-re győzte le az oroszokat ezzel bronzérmet szerezve.

Az első két negyedben még jól, lendületesen játszott a magyar válogatott, a második negyedben már 7:5-re vezettünk. A harmadik negyedben viszont egy hullámvölgybe került a magyar válogatott, egy gólt sem tudtak lőni, az oroszok át is vették a vezetést 8:7-re.

photo_camera Fotó: ADEK BERRY/AFP

Az utolsó negyedben Gurisatti Gréta góljával megtört az átok, átvettük a vezetést és nem is engedtük ki többet a kezünkből. A kapusunk, Magyari góljával 11-9-re nyertünk és ezzel bronzérmes a magyar csapat. A női vízilabda válogatott eddig legjobb eredménye a negyedik hely volt.

Muszukajev elbukta a bronzérmet

Muszukajev Iszmail előbb vigaszágon küzdött meg a férfi 65 kilogrammos szabadfogásos birkózásban a mongol Tulga Tumur Ochirral, akit 4:2-re le is győzött.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

A bronzmeccset orosz Gadzsimurad Rasidov ellen birkózta, ahol az első menetben az orosz szerzett egy technikai pontot, majd a kiléptetésért és a sikertelen visszanézésért kapott még két pontot. A második menetben Muszukajev támadott, de Rasidovnak sikerült úgy kihátrálnia, hogy a magyar birkózó lelépjen a szőnyegről, és ezért ő kapjon két pontot. Muszukajev egy pontot sem szerzett.

Marosi sokáig tartotta a pozícióját öttusában

A férfi öttusában két magyar induló is volt: Marosi Ádám és Kasza Róbert. Az úszásban még mindkét fiú jól állt, Marosi a 9. legjobb időt úszta, Kasza pedig a 12.-et. Ezután a bónuszvívás következetett, ahol Marosi nem szerzett pluszpontot, Kasza viszont két győzelmet is aratott.

Lovaglásban Marosi nagyon szépet lovagolt, 7. lett három hibaponttal időtúllépés miatt, Kasza viszont az egyik legproblémásabb lovat, I'm on top-ot kapta, aki már rögtön a második ugrást megtagadta és aztán verőhibát is vétett.

Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában.
photo_camera Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az öttusa utolsó számában a Laser Runban Marosi egész jól tartotta a pozícióját az 5-6. helyen, végül összesítésben 6. lett, Kasza pedig 26.

Megverték az orosz testvérpárt

A férfi kosárlabdában nem volt sok újdonság, tizenhatodjára is az amerikaiak nyertek a franciák ellen, a ritmikus gimnasztika egyéni döntőjében viszont meglepő eredmény született. Legyőzték ugyanis az orosz sztár ikerpárt, akik mindig mindent megnyernek, és sosem volt még olyan, hogy mindkettőjüket le tudták győzni.

photo_camera Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Drámai küzdelem alakult ki Dina Averina és az izraeli Linoy Ashram között, aki végül 5 századdal kapott jobb pontszámot az orosznál. A legfájdalmasabb vereség viszont a másik ikeré volt, aki még a dobogóra sem került fel, negyedik lett a bolgár lány mögött.