Két zenei fesztivál miatt alakult ki gócpont Michiganben és Oregonban

járvány
2021 augusztus 07., 14:55

Két zenei fesztivál miatt alakultak ki koronavírusos gócpontok az Egyesült Államok két államában. Michiganben legalább 96 esetet lehet a Faster Horses nevű fesztiválhoz kötni, míg Oregonban 62 delta-variánssal fertőzött embert találtak, akik a Pendleton Whisky Music nevű fesztiválon vettek részt.

Egyik fesztiválnál sem volt előírva, hogy csak oltottak vehetnek részt rajta.“Ezek az esetek figyelmeztetések” - mondta a Rolling Stone magazinnak Emily Landon, a Chicagói Egyetem virológusa. A delta variáns esetében ugyanis szerinte az sem számít, hogy kültéren, vagy beltéren gyűlnek össze az emberek. Példaként említi a holland Verknipt fesztivált, ahol annak ellenére terjedt bizonyíthatóan a vírus, hogy teljesen szabadtéri rendezvény volt.

A Pendleton fesztiválhoz kapcsolódó kontaktkutatás megerősítette, hogy a fertőzések nagy része olyan programok alatt történtek, ahol bár a szabad ég alatt voltak az emberek, ám összezsúfolva álltak a koncerttéren.

A szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a szabadtéri rendezvények sokkal biztonságosabbak, mint a beltéri rendezvények. Ennek ellenére Alex Huffman, a Denveri Egyetem kémia és biokémia docense szerint számos előnye elveszik a szabadtérnek a beltérhez képest, ha összezsúfolódnak az emberek. Ilyen körülmények között közelít a fertőzés esélye ahhoz, amit mondjuk egy szobában tapasztalunk - mondta.

Az oltási arány a másik fontos tényező. A Faster Horses esetében például 96 fertőzött emberből csupán 25-en voltak, akik már be lettek oltva a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák valamelyikével. Oregonban nem közölték ugyanezt az adatot, de az átoltottságról tudni lehet, hogy a fesztiválnak helyet adó Umatilla megyében mindössze nagyjából 50 százalék az aránya a lakosságban azoknak, akik legalább egy oltást felvettek.

A Pendleton fesztivál szervezője a Rolling Stone magazinnak azt mondta, ők minden szabályt betartottak, amit előírtak nekik. Még a résztvevők számát is korlátozták 20 ezerről 12 ezerre. Emily Landon szerint viszont ez nem számít, a baj az, hogy a nézőtéren összezsúfolódtak az emberek. A vírológusnak az a véleménye, hogy ennél még a stadionokban is jobb a helyzet, ahol szintén nagyon sokan összegyűlnek, ám távolságot tartanak a kihagyott üléseknek köszönhetően.

(A címlapkép illusztráció, Rich Fury/Getty Images/AFP)