Bronzérmes a férfi vízilabda-válogatott is

olimpia
2021 augusztus 08., 05:41

Magyar idő szerint vasárnap kora reggel rendezték az utolsó olyan eseményt a tokiói olimpián, amiben magyar sportolók is érdekeltek voltak. A férfiak vízilabdatornájának bronzmeccsén a magyar válogatott a spanyolokkal játszott. A lelátón ülő sok sportolónak köszönhetően ez volt az első alkalom, hogy a közvetítésbe többször is behallatszott a „hajrá Magyarország” és a végén a „szép volt fiúk” skandálás.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Az első negyeden mintha érződött volna, hogy ez a meccs egyik csapat számára sem annyira fontos, mint amennyire a döntő lett volna, vagy akár az elődöntők is voltak. Mindkét oldalon a szokásosnál lazábbnak tűnt a védekezés, aminek köszönhetően 3:3 volt az állás az első nyolc perc után.

A második negyedben már komolyabban vették a felek a mérkőzést, egyre keményebb volt a védekezés, és ennek köszönhetően egyre több a kiállítás. A bírók különösen a magyarokat szórták ki nagy lelkesedéssel. Ennek köszönhetően nem 6, hanem csak 4 gól esett ebben a játékrészben. De ezek is igazságosan megosztva, így a szünetben 5:5 volt az állás.

A harmadik negyedben tovább csökkent a gólok száma, csak a magyar csapat tudott betalálni, de ők is csak egyszer, Vámos révén. A spanyoloknak annak ellenére sem jött össze a gól, hogy az orosz bírók nem voltak ellenük, magyar kiállításokkal és a magyarok ellen fújt kontrákkal segítették a munkájukat. Nagy Viktor viszont jól védett, egyszer még a fejével is sikerült kitolnia egy spanyol lövést. 6:5-re vezetettek a magyarok az utolsó játékrész előtt.

A negyedik negyedben a magyar válogatott felőrölte a spanyolt. Ekkor már a bírók sem segítették őket, bár ennek ellenére négy magyar játékos is kipontozódott a harmadik kiállításával. De ez sem zavarta Nagy Viktort és az egyre jobban lövő mezőnyjátékosokat, akiknek köszönhetően 9:5 lett a vége. A második félidőt 4:0-ra nyerték a magyarok.

:

A 2000-es évek elején sorozatban szerzett három aranyérem után a magyar férfiak az előző két olimpián a negyeddöntőben buktak el. Ehhez képest Tokióban sikerült előrébb lépni, nagy kár, hogy a görögök elleni elődöntőben jóval képességei alatt játszott a csapat, mert vasárnap akár döntőt is játszhattunk volna.