Nem lehet etnikai alapon támogatni – mondta Ludovic Orban a magyar kormány romániai támogatásairól

külföld
2021 augusztus 08., 17:04

Ludovic Orban volt román miniszterelnök Magyarország erdélyi gazdaságfejlesztési támogatásaira utalva azt mondta: etnikai szempontok alapján nem nyújthatók állami támogatások.

A Transindex azt írja, Ludovic Orbant Kovászna megyében kérdezték arról, hogyan látja Orbán Viktor pénzügyi szerepvállalást a területen, tekintettel arra, hogy több projektet is a magyar állam finanszíroz.

„Ez a támogatás nem nyújtható etnikai alapon. Ha ilyen támogatási programot hajtanak végre, az az összes román állampolgárt kell céloznia, függetlenül attól, hogy magyar nemzetiségűek, románok vagy németek” – mondta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban Bukarestben 2019. november 4-én.
photo_camera Ludovic Orban Bukarestben 2019. november 4-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Arra a kérdésre, hogy nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti-e a magyarországi állami támogatásokat, azt mondta:

„Amíg a támogatást nem célirányosan csak a magyar nemzetiségű román állampolgárok kapják és nincs diszkrimináció, addig a program nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Ha veszélyeztette volna, akkor valószínűleg figyelmeztettek volna erre a nemzetbiztonság fölött őrködő intézmények.”

Orban azt mondta, a román kormány is támogatja a Hargita és Kovászna megyei románokat, hogy megőrizzék az identitásukat.

Arról, hogy milyen a kormányzás az RMDSZ oldalán, azt mondta: „Mi már kormányoztunk együtt az RMDSZ-szel a Demokratikus Konvenció idején és 2005 után is. (…) Az RMDSZ-nek rátermett emberei vannak, akik szakértelemmel irányítják a minisztériumokat, ügynökségeket és hatóságokat. Az RMDSZ betartja a koalíciós partnerekkel kötött egyezségek és a közös vállalások többségét. Nyilván vannak bizonyos határok, amiket nem lépünk át.” (Transindex)