Nem tudott kőzetmintát venni a talajból a Perseverance marsjáró

űr
2021 augusztus 08., 10:16
Perseverance, nem sokkal indulása előtt, itt még a kaliforniai Pasadénában
photo_camera Perseverance, nem sokkal indulása előtt, itt még a kaliforniai Pasadénában Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Nem tudott kőzetmintát venni és gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró - adta hírül vasárnap délben az AP és az AFP hírügynökségek jelentéseire hivatkozva az MTI.

A marsjáró rover pénteken először fúrta meg a bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön, de nem járt sikerrel. A misszió tudóscsoportja jelenleg az adatok elemzésén dolgozik, és megpróbálják kideríteni a sikertelenség okát. A NASA egyelőre annyit közölt, hogy Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet.

A robot a Jezero-kráternél kezdte meg a fúrást, illetve a kőzet és regolitminták gyűjtését. A missziót vezető Thomas Zurbuchen szerint természetesen nem ezt az „eredményt” várták, de egy új technológiának mindig vannak kockázatai. Következő lépésként a kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne. Elképzelhető, hogy találnak kőzetet, de az is, hogy a kőzet porrá zúzódott.

A program eredetileg 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő. A tervek szerint ezek a minták néhány év múlva érkeznének vissza a Földre elemzésre.

A kutatás elsődleges célja az ősi élet jeleinek, megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A Perseverance-t egy éve indították útjára Floridából. A terepjáró méretű modul idén februárban szállt le a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely akár megteremthette az élet feltételeit. (MTI)