3,9 milliárd euró volt a BioNTech első féléves profitja

TECH
2021 augusztus 09., 19:52

Majdnem 4 milliárd euró profitot termelt 2021 első felében a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, ami a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel együtt kifejlesztette az EU-ban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

A 2008-ban indított technológiai vállalkozás a beszámolója szerint hat hónap alatt 3,9 milliárd euró (1380 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért, az egy évvel korábbi 142 millió eurós veszteség után.

A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban, ami bő százszoros növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

A növekedés a Covid-19 elleni, Comirnaty márkanévvel forgalmazott oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható. A készítményt már száznál is több országban és területen használják, és több mint 1 milliárd adagot szállítottak ki belőle.

photo_camera Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/AFP

A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a BioNTech első terméke. Az év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés, de további kb. 800 millió adag elkészítésére is van kapacitás, így az idén 3 milliárd adagot gyárthatnak. A kapacitást tovább bővítik, így jövőre elérhetik a 4 milliárd adagot is.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotechnológiai startup ágazatban. Fő tulajdonosa kb. 50 százalékos tulajdonrésszel az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé.

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a kb. 1500 embert foglalkoztató céghez. (MTI)