Megöltek egy katolikus papot Franciaországban

bűnügy
2021 augusztus 09., 18:35

Reggel meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén, Vendée megyében – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter. Hivatalos értesülések szerint az elkövető egy ruandai menekült.

A Franceinfo közszolgálati rádió szerint a meggyilkolt Olivier Maire atyára Saint-Laurent-sur-Sevre-ben bukkantak rá egy missziósházban.

photo_camera Fotó: Sebastien Salom-Gomis/AFP

Egy rendőrségi forrás azt mondta, a 60 éves atya hónapok óta szállást adott a gyilkosának.

Darmanin támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét, és azt mondta, felkeresi a térséget.

Ügyészek később közölték, hogy a pap meggyilkolásának gyanújával letartóztattak egy ruandai bevándorlót, aki igazságügyi megfigyelés alatt áll a nantes-i katedrális tavaly júliusi felgyújtásának gyanúja miatt.

Yannick Le Goater, a Vendée megyei La Roche-sur-Yon község ügyésze újságíróknak azt mondta: a rendőrség a pap holttestére egy szobában talált rá, amihez a gyanúsított adott nekik kulcsot. Le Goater szerint a nyomozás jelenlegi állása szerint nincs terrorista indítékra utaló jel.

A gyanúsítottat a katedrális felgyújtása után május végéig őrizetben tartották, majd igazságügyi felügyelet mellett szabadon engedték, és elhelyezték az apátságban. Miután a férfi arról beszélt, hogy távozni akar, egy pszichiátriai osztályra szállították, ahol július végéig maradt.

A hatóságok továbbra is vizsgálják az elkövető indítékát.

Egy, az ügyet jól ismerő forrás korábban azt mondta, hogy a gyilkos a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen adta fel magát.

A hatóságok szerint a ruandai férfi gyújtotta fel tavaly júliusban a gótikus katedrálist. A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is, ami még a francia forradalmat és a II. világháborút is túlélte.

A gyanúsított Emmanuel Abayisenga 40 éves ruandai bevándorló, ezt Christelle Morancais, a Loire-mente régió tanácsának elnöke erősítette meg. A ruandai férfi korábban önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél. A francia bevándorlási hivatal 2019-ben kiutasította az országból, de a ruandai férfi az országban maradt, tárgyalásra várva. (MTI)