Apró szigetországok kérik a világot, hogy mentsék meg őket

klímaváltozás
2021 augusztus 10., 09:06

Az éghajlatváltozás hatásainak kitett több tucat kis szigetország arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy mentse meg jövőjüket, amelyet a tengerek emelkedő szintje fenyeget - derült ki egy hétfő este közzétett közleményből.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási bizottsága (IPCC) hétfőn kiadott átfogó jelentésében megállapította: az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményekkel fenyeget.

Kiribati egyik szigete
photo_camera Kiribati egyik szigete Fotó: TORSTEN BLACKWOOD/AFP

"Meg kell fordítanunk a trendet" - szögezte le Diann Black-Layne, Antigua és Barbuda nagykövete, a Kis Szigetországok Szövetségének klímaügyi főtárgyalója.
A szövetség 39 országot tömörít, köztük Kubát, Jamaicát, Pápua-Új-Guineát és a Maldív-szigeteket, amely a világ legalacsonyabban fekvő országa.

"Az a helyzet, hogy még akkor is fél méterrel emelkedhet a tenger szintje, ha sikerül megállítani a felmelegedést 1,5 Celsius foknál" - tette hozzá.

"Ha a felmelegedés nem éri el a 2 Celsius fokot, akkor elkerülhetjük, hogy a tengerszint három métert emelkedjen hosszú távon. A jövőnk függ tőle" - hívta fel a figyelmet.

A szigetországok hangsúlyozták: a világ minden kormányának jelentős lépéseket kell tennie azért, hogy a párizsi klímacéloknak megfelelően 1,5 Celsius foknál ne emelkedjen jobban a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest. Az IPCC szerint 2030 körül a világ eléri ezt a szintet, tíz évvel korábban, mint azt három éve gondolták.

Ilyen szintű felmelegedés pusztító hatással lenne az emberiségre, és sokkal gyakoribbá válnának a szélsőséges időjárási körülmények - figyelmeztettek.
António Guterres ENSZ-főtitkár "vörös riasztásnak" nevezte a dokumentumot, amely szerinte megcáfolhatatlan bizonyítékokkal igazolta a klímaváltozás ijesztő mértékét. Azt mondta: jó lenne, ha a jelentés megkondítaná a vészharangot a fosszilis energiahordozók használatával kapcsolatban.

A világ számos vezető politikusa azonnali cselekvést sürgetett a beszámoló közzétételét követően. (MTI, AFP)