A delta variáns miatt képtelenség a nyájimmunitás - mondja az oxfordi vakcinafőnök

Egészségügy
2021 augusztus 11., 07:23

A delta variáns megjelenése miatt lehetetlen a nyájimmunitás elérése. Ezt Sir Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group (OVG) vezetője szögezte le parlamenti meghallgatásán. Az OVG a patinás oxfordi egyetem oltáskutató csoportja.

“Az a baj ezzel a vírussal, hogy nem olyan, mint a kanyaró. Ha az emberek 95 százalékát beoltjuk kanyaró ellen, akkor a vírus nem tud terjedni. A delta variáns viszont megfertőzi a beoltottakat is. Ami azt jelenti, hogy aki nincs beoltva, előbb-utóbb találkozik a vírussal és nincs olyan szer a kezünkben, ami képes lenne megakadályozni a továbbfertőzést.”

- magyarázta Pollard a képviselőknek.

A létező vakcinák ugyanis igen hatékonyak abban, hogy megakadályozzák a súlyos megbetegedést vagy a halált, de azt nem tudják teljesen megakadályozni, hogy az illető elkapja a vírust.

Az Imperial College London friss kutatása szerint a kétszer beoltott 18-64 évesek 49 százalékkal kisebb eséllyel fertőződnek meg, mint az ugyanilyen korú oltatlanok. A kutatás szerint az oltottak harmad akkora eséllyel produkáltak pozitív teszteredményt, ha fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, mint az oltatlanok.

(via Guardian)