Koronavírus-számok Magyarországon 8/17/2022
Elhunytak + 117 Σ 47 083
Kórházban - 931 Σ 570
Fertőzöttek + 16 249 Σ 2 021 648
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 415 177
A legújabb trendek

A Facebook letiltott egy orosz céget, ami influenszereket próbált rávenni, hogy járassák le a Pfizert és az AstraZenecát

2021 augusztus 11., szerda 8:44

A Facebook üzemeltetője kedden letiltott több száz olyan közösségi médiafiókot, amely egy rejtélyes oroszországi reklámcéghez kötődik. A cég megpróbált rávenni influenszereket arra, hogy járassák le a Pfizer és az AstraZeneca gyógyszercégek koronavírus elleni vakcináját.

Az üzemeltető a Facebookon 65, az Instagramon pedig 243 hamis fiókról állapította meg, hogy hálózatba szervezve a Fazze nevű oroszországi hirdetési és marketingcéghez kapcsolódik. A céget egy ismeretlen ügyfél bízta meg a tevékenységgel.

A fiókokban olyan félrevezető információk szerepeltek, amelyek kisebbíteni próbálták a két vakcina biztonságosságát.

Volt olyan állítás is, miszerint az AstraZeneca oltóanyaga csimpánzzá változtatja a beoltottat.Az oroszországi reklámcég főleg indiai és latin-amerikai, kisebb részt egyesült államokbeli közönséget célzott meg a Facebookon, Instagramon kívül más közösségi oldalakon is.

Az AP hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz Szputnyik V-vakcina riválisai a nyugati gyártmányúak, de a Facebook nem bocsátkozott annak találgatásába, hogy milyen cél állhat a lejáratókampány mögött.

A Facebook szerint a Fazze több országban megkeresett közösségi influenszereket azzal az ajánlattal, hogy fizetség ellenében ők is terjesszék a félrevezető információkat. Német- és franciaországi influenszerek magát az ajánlattételt hozták nyilvánosságra. Voltak olyan influenszerek, akik először ráálltak a kínált üzletre, de miután fény derült annak hátterére, törölték a hamis információkat.

A hamis fiókok mellett a Facebook a közlése szerint magát a Fazzét is kitiltotta platformjairól. A Fazze akcióinak nem volt erős hatása a közösségi médiában, de a Facebook szerint figyelemreméltó, hogy influenszereket akart eszközül felhasználni. Nathaniel Gleicher, a cég biztonságpolitikai igazgatója szerint ez egy részletesen kidolgozott terv volt. (MTI)