Koronavírus-számok Magyarországon 12/3/2021
Elhunytak + 191 Σ 35 122
Kórházban + 13 Σ 7 463
Fertőzöttek + 10 143 Σ 1 134 869
Tesztek + 43 276 Σ 8 559 975
Oltottak + 7 099 Σ 6 145 984
A legújabb trendek

A Facebook letiltott egy orosz céget, ami influenszereket próbált rávenni, hogy járassák le a Pfizert és az AstraZenecát

augusztus 11., szerda 8:44

A Facebook üzemeltetője kedden letiltott több száz olyan közösségi médiafiókot, amely egy rejtélyes oroszországi reklámcéghez kötődik. A cég megpróbált rávenni influenszereket arra, hogy járassák le a Pfizer és az AstraZeneca gyógyszercégek koronavírus elleni vakcináját.

Az üzemeltető a Facebookon 65, az Instagramon pedig 243 hamis fiókról állapította meg, hogy hálózatba szervezve a Fazze nevű oroszországi hirdetési és marketingcéghez kapcsolódik. A céget egy ismeretlen ügyfél bízta meg a tevékenységgel.

A fiókokban olyan félrevezető információk szerepeltek, amelyek kisebbíteni próbálták a két vakcina biztonságosságát.

Volt olyan állítás is, miszerint az AstraZeneca oltóanyaga csimpánzzá változtatja a beoltottat.Az oroszországi reklámcég főleg indiai és latin-amerikai, kisebb részt egyesült államokbeli közönséget célzott meg a Facebookon, Instagramon kívül más közösségi oldalakon is.

Az AP hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz Szputnyik V-vakcina riválisai a nyugati gyártmányúak, de a Facebook nem bocsátkozott annak találgatásába, hogy milyen cél állhat a lejáratókampány mögött.

A Facebook szerint a Fazze több országban megkeresett közösségi influenszereket azzal az ajánlattal, hogy fizetség ellenében ők is terjesszék a félrevezető információkat. Német- és franciaországi influenszerek magát az ajánlattételt hozták nyilvánosságra. Voltak olyan influenszerek, akik először ráálltak a kínált üzletre, de miután fény derült annak hátterére, törölték a hamis információkat.

A hamis fiókok mellett a Facebook a közlése szerint magát a Fazzét is kitiltotta platformjairól. A Fazze akcióinak nem volt erős hatása a közösségi médiában, de a Facebook szerint figyelemreméltó, hogy influenszereket akart eszközül felhasználni. Nathaniel Gleicher, a cég biztonságpolitikai igazgatója szerint ez egy részletesen kidolgozott terv volt. (MTI)