Kirakatperben 11 évre ítélték Kínában az egyik fogva tartott kanadait

külföld
2021 augusztus 11., 05:26
photo_camera Fotó: JASON REDMOND/AFP

“Teljességgel elfogadhatatlannak és igazságtalannak” nevezte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, hogy az észak-kínai Dandong városának bírósága szerdán kémkedés címén 11 éves börtönbüntetésre ítélte Michael Spavor kanadai üzletembert. Spavor és a vele egy időben letartóztatott, szintén kanadai Michael Kovrig meghurcolását nem csak a kanadaiak tekintik politikai zsarolásnak és államilag szervezett túszejtésnek.

Kovrignak a kanadai mellett egyébként magyar állampolgársága is van, magyar származású, és a kilencvenes évek felében Budapesten élt. Ekkoriban a Bankrupt nevű magyar punkzenekar énekese volt.

A két kanadait 2018-ban, napokkal azután fogták el, hogy Kanadában amerikai kérésre letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját. Meng Van-csout az Egyesült Államokban súlyos pénzügyi visszaélésekkel vádolják, a kiadatási eljárása máig tart Kanadában. Miközben a kínai asszony óvadék ellenében szabadlábon várja az eljárás végét a saját luxusvillájában, szabadon közlekedve Vancouver területén,a két kanadait a külvilágtól szeparálva, titkos börtönökben tartják fogva, és a családjukkal sem kommunikálhatnak.

(via New York Times)