Kormányválság Lengyelországban, a médiatörvényről szóló szavazás napján bomolhat fel a PiS vezette koalíció

POLITIKA
2021 augusztus 11., 04:37

A Lengyelországot vezető jobboldali koalíción belül is óriási feszültségeket okoz a médiatörvény azon tervezett módosítása, amiről ma, szerdán fog szavazni a parlament, és ami ellen kedden országszerte tüntetéseket tartottak. Akkora feszültségeket, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök (Pis) tegnap kirúgta a kormányból saját helyettesét, Jaroslaw Govint, az Egyetértés párt alapító elnökét. Gowin azt nyilatkozta előtte, hogy a törvénymódosítás

“nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság elvét.”

A módosító javaslat a felszínen arról szól, hogy nem európai vállalkozás ne birtokolhasson lengyel médiacéget. Valójában arról, hogy hatalmi eszközökkel betiltsák az ország legnagyobb - és kormányzattól független - hírtévéjét, ami az amerikai Discovery érdekeltsége.

Kirúgása után Gowin azt nyilatkozta, hogy a lépés

“a kormánykoalíció de facto felbomlását jelenti”,

és közölte, hogy az általa alapított párt szerdán szavaz arról, hogy marad-e a koalícióban. Ha a képviselőik úgy döntenek, hogy nem, az a PiS vezette Egyesült Jobboldal parlamenti többségének elvesztését jelentené.

Piotr Muller kormányszóvivő erre azt reagálta, hogy a törvény szerinte így is átmehet, mert a PiS abban bízik, hogy lesz elég Egyesült Jobboldal-i, illetve egyéb képviselő, aki mindezek ellenére megszavazza azt.

Anne Applebaum történész-újságíró kedden arról twittelt, hogy a PiS pénzt és zsíros állásokat ajánlgat a szavazatokért cserébe.

link Forrás


(via Reuters)