Publicus Intézet: A fideszesek 71 százaléka szerint nem elfogadható, hogy kormánykritikusokat figyelnek meg

belföld
2021 augusztus 11., 06:30

A magyar lakosság 74 százaléka hallott arról, hogy az izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg - derül ki a Publicus Intézet július végi felméréséből, amit a Népszava kért ki.

Még a Fidesz-szavazóknak is a 68 százaléka hallott a Pegasus-botrányról, az ellenzéki szavazók között pedig szinte mindenki. A DK-szimpatizánsok között van a legnagyobb arány, 94 százalékuk értesült az ügyről, a legtájékozatlanabbnak a Jobbik szavazói bizonyultak, nekik 76 százalékuk volt jól értesült.

A megkérdezetteknek összesen 51 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány utasítására történt a megfigyelés, 21 százalékuk szerint nem, 28 százalékuk pedig nem tudja.A kormánypárti szavazók 25 százaléka gondolja azt, hogy a kormány okolható a megfigyelésekkel, 41 százalékuk pedig elutasítja ezt a feltételezést. Az ellenzékiek között viszont kimagasló, 84 százalékos azok aránya, akik szerint a kormány utasítására használták a Pegasust, és mindössze 5 százalék gondolja azt, hogy nem.

Azt viszont a megkérdezettek 70 százaléka látja úgy, hogy elképzelhető, hogy megfigyelésre vetemedik a miniszterelnöki kabinet.

A fideszesek 71 százaléka szerint nem elfogadható, hogy kormánykritikus embereket figyeljenek meg, de csak 5 százalékuk véli úgy, hogy Orbán Viktornak le kellene mondania, ha kiderülne, hogy valóban a kormány áll a megfigyelések mögött.Orbán Viktort nem távolítanák el a fideszesek, de 43 százalékuk kirúgná azt a minisztert, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik.

Kormánypártiak és ellenzékiek között nagy volt az egyetértés abban, hogy szigorúan kellene szabályozni, kit lehet lehallgatni, az előbbinek 76 százaléka, az utóbbinak 92 százaléka vélekedett így.

Életkor szerint a fiatalok kevésbé tájékozottak, a ­18–29 éves korosztály alig 59 százaléka tudja, mi az a Pegasus, az időseknek a 90 százaléka viszont képben van.