Az új brit nagykövet azonnal kiborította az irániakat

külföld
2021 augusztus 12., 17:16
comments 1

Jó ötletnek tűnt, de a fogadó országban elég nagy balhé lett a nemrég kinevezett teheráni brit nagykövet, Simon Shercliff egyik első húzásából. Meghívta ugyanis a brit követségre orosz kollégáját, Levan Dzagarjant, és közösen fotózkodtak az épület előterében.

photo_camera Fotó: Twitter

Ez az oszlopcsarnok ugyanis szimbolikus hely: az 1943. november végén tartott teheráni konferencia résztvevői, a brit miniszterelnök, Winston Churchill és a szovjet generalisszimusz, Joszip Visszarionovics Sztálin fotózkodtak ugyanitt, ugyanezeken a székeken, ugyanígy, középen Franklin D. Roosevelt amerikai elnökkel. Az ő székét most udvariasan üresen hagyták, de ez nem javított a diplomáciai szempontból rettentő kínos eseten.

photo_camera Teheráni konferencia, 1943. november 28-december 1. Fotó: Leemage via AFP

Iránban ugyanis a függetlenségi küzdelem mélypontjának számít az 1941-1946 közötti brit-orosz megszállás, és a megaláztatás szimbolikus megpecsételésének tekintik, hogy a világ újrafelosztásáról döntő 1943-as világhatalmi konferenciát a nagyhatalmak vezetői épp Teheránban tartották.

A két nagykövet találkozójáról az orosz nagykövetség twitelt ki egy fotót, majd amikor a távozó iráni külügyminiszter beszólt, gyorsan közölték, hogy nem akarták megsérteni a baráti iráni népet, csak a nácizmus legyőzői előtt akartak tisztelegni. Az oroszok twitjét a brit követség is megosztotta azzal, hogy senkit nem akartak megbántani.

link Forrás

Ekkor azonban már késő volt, és bár a mélyponton lévő iráni-brit kapcsolat miatt a brit nagykövet húzásán nem is annyira csodálkoztak Iránban, az oroszén annál inkább, hiszen a két ország között hagyományosan szoros a kapcsolat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.