Csökken a fehér népesség aránya az Egyesült Államokban

külföld
2021 augusztus 13., 04:38
comments 1

Tíz év alatt 8,6 százalékkal csökkent a fehérek aránya az amerikai társadalomban, a friss népszámlálási adatok szerint ők alkotják a teljes népesség 57,8 százalékát. Ez a valaha mért legalacsonyabb arány, és most fordul elő először, hogy egyik évtizedről a másikra a fehér népesség száma is csökkent.

Közben 9 millióról 34 millióra, 276 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik etnikai szempontból többes identitásúnak mondják magukat.

A felmérés szerint Kaliforniában a latinók alkotják a többséget (39,4 százalék), Texasban pedig kiegyenlített a latinók és a fehérek aránya (39,4 és 39,7 százalék).

photo_camera Sorban állók a járvány elején egy Los Angeles-i bolt bejáratánál Fotó: MARIO TAMA/AFP

Kiderült az is, hogy az 1929-33-as nagy gazdasági világválság óta egyetlen évtizedben sem volt olyan lassú az amerikai népesség növekedése, mint 2010 és 2020 között. Elsősorban a nagyvárosok lakosságszáma növekedett, Phoenixé a leggyorsabban.

A népszámlálás eredményének politikai jelentősége is van, hiszen ez alapján döntik el, mennyi képviselőt küldhetnek az államok a szövetségi törvényhozásba. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.