A pusztító erdőtüzek után jött az áradás

augusztus 14., szombat 18:14

A Fekete-tenger partján fekvő tartományokat sújtó áradásoknak már 44 halálos áldozatát tartják számon. Az eltűnt emberek családtagjai a távolból figyelik, ahogy a mentőegységek átkutatják az épületeket - a fenti drónvideóból képet alkothatunk a pusztításról.

Törökországban a fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvíznek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább ez a terület van kitéve. Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott, és azt mondta, ez a legsúlyosabb áradás, amelyet valaha látott. Ráadásul a térségben a települések sűrűn lakottak, a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben.

Autóroncsok egymás hegyén-hátán Fotó: CIHAN OKUR/Anadolu Agency via AFP

Kastamonuban és Sinopban mintegy kétszáz faluban nincs áramszolgáltatás, az áradás több tucat kocsit görgetett magával, összezúzott hidakat, elzárta az utakat, alámosta a házakat. Van olyan épület, amelynek romjai közt akár tíz halott is lehet, de még nem jutottak el hozzájuk. A mentésben több mint ötezer ember, 19 helikopter és több mint ötszáz gépjármű vesz részt.

Az ország területét immár több mint két hete erdőtüzek is emésztik, legkevesebb 270 helyen lobbantak fel a lángok, szerte az ország területén. A török légierő oltásra kivezényelt repülőgépe szombaton lezuhant.

Fotó: TURKISH MINISTRY OF AGRICULTURE/Anadolu Agency via AFP

Hivatalos adatok szerint a fedélzeten tartózkodó nyolc személy életét vesztette. Orosz forrásból is megerősítették, hogy öten közülük orosz állampolgárok voltak, míg hárman törökök. A katasztrófa körülményeivel kapcsolatban részletek egyelőre nem ismeretesek. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt