Biden egy hónapja még kizártnak tartotta, hogy helikopterrel kelljen majd menekíteni az amerikai követség alkalmazottait a tálibok miatt

külföld
2021 augusztus 15., 09:40
comments 2

Helikopterekkel evakuálják az amerikai nagykövetség munkatársait az afgán fővárosban, Kabulban, miután vasárnap délelőtt a tálibok behatoltak a városba. Az elmúlt hetekben a tálibok megállíthatatlanul haladtak előre, és egymás után foglalták el a tartományi központokat, a hétvégére Kabul maradt az egyetlen jelentős város, amit nem hajtottak az irányításuk alá, és a jelek szerint hamarosan a fővárosban is átveszik az irányítást, helyi hírek szerint már a kormánnyal tárgyalnak a hatalom átvételéről.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban mostanában többek felvetették párhuzamként, ahogy az amerikaiaknak 1975-ben menekülniük kellett Szaigonból (mai nevén Ho Si Minh-városból), és helikopterrel menekítették akkor a követségi munkatársakat. A felvételek akkor az amerikai vereség vizuális szimbólumává váltak. A párhuzam annyira adta magát, hogy amerikai újságírók július elején rá is kérdeztek Joe Biden elnöknél, hogy nem tartanak-e egy ilyen forgatókönyvtől.

Amerikai katonai helikopter az amerikai követség fölött, augusztus 15-én Kabulban
photo_camera Amerikai katonai helikopter az amerikai követség fölött, augusztus 15-én Kabulban Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Biden akkor magabiztosan közölte, hogy a tálibokat nem lehet összevetni az észak-vietnami hadsereggel, képességeiket tekintve meg sem közelítik őket, és nem képzelhető el olyan helyzet, hogy arról lássunk majd felvételeken, hogy embereket kell helikopterrel felszedni az amerikai nagykövetség tetejéről Afganisztánban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.