Már éjszaka is oltanak Izraelben, miközben megtelnek a kórházak a Covid-19 betegekkel

járvány
2021 augusztus 15., 08:44
comments 21

Tel-Aviv központjában már éjjel is elérhető a kornavírus elleni oltás: szombat este 8-tól hajnali 4-ig tartott az első műszak, a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket. Százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy már vasárnaptól tíz városban lehessen oltakozni éjszaka.

„Az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak, megakadályozzák a fertőzést és a súlyos megbetegedéseket. Ezekben a napokban, amikor napról-napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartjuk az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét időpontkérés nélkül, díjmentesen” – mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lapnak az első éjjeli mobil oltóállomás vezetője, Eli Bin.

Naftali Bennett kormányfő hosszú facebook bejegyzésben ismertette tervét a delta vírusváltozat leküzdésére: „Lépéseket teszünk a megbetegedések csökkentésére és felgyorsítjuk a harmadik oltási kampányt, így legyőzzük a delta-járványt. Mindent elkövetünk, hogy elkerüljük a zárlatot, amely rombolja megélhetésünket, gyermekeink anyagi ellátását és oktatását.„ „A kormánynak az lenne a legegyszerűbb, ha bejelentené a zárlatot, és pénzt utalna a bezárt vállalkozásoknak és az otthon ülő alkalmazottaknak. A zárlat politikájának azonban rettenetes ára van” – tette hozzá, és emlékeztetett arra, hogy az előző zárlatok gazdasági költsége 200 milliárd sékel (közel 20 000 milliárd forint) volt.

A hadsereg több száz elsősegélynyújtásra kiképzett tartalékost fog behívni a korábban hadrendbe állított ezren túl, hogy segítse az oltási erőfeszítéseket, a fertőzöttek kontakt-kutatását, és az otthoni kezeléseket a kórházakra nehezedő terhelés csökkentése érdekében – jelentette a Kan közszolgálati rádió.

A kórházba kerülő fertőzöttek többsége hatvan évesnél idősebb oltott vagy nem oltott fiatal – mondta a jeruzsálemi Hadassza kórház Covid-részlegét vezető Cví Friedlander professzor, aki már a második Covid-betegeket ellátó osztály megnyitására készül, mert az első betelt.

Közel nyolcvanezer teszt elvégzésével a szombati munkaszüneti napon 4145 új fertőzöttet azonosítottak, 5,38 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 49 608 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 877-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos betegek száma 524-re emelkedett, és már 84-en szorulnak lélegeztetőgépre. A pandémia megjelenése óta 936 894 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6632-en haltak meg Izraelben.

A két hete kezdődött új oltási kampányban az 50 év fölöttiek közül már 866 315-en felvették a harmadik, megerősítő oltást, ami az ország lakosságának 9,37 százaléka. December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 841 218-t (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,81 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.