Az állami MFB a CÖF-öt, a Nézőpontot, a Mediaworksöt és Schmidt Mária cégét is támogatta, majd kussolt róla

bűnügy
2021 augusztus 16., 18:33
comments 5

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” (Lánczi András)

photo_camera Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via AFP

A Napi.hu írta meg, hogy a Békemenetet szervező CÖF-nek, a kormányközeli Nézőpont Intézet alapítványának és Schmidt Mária családi kft.-jének is adott támogatást az állami Magyar Fejlesztési Bank.

Az MFB azután tette ki a kifizetések listáját, hogy a korrupcióellenes K-Monitor adatigénylésben figyelmeztette: bár ezt törvény írja elő, a közérdekű adatokat már 2016 vége óta nem tette közzé. Az MFB egyesületek, alapítványok feladatellátására, és a banki alkalmazottak „oktatási, kulturális és sporttevékenységét segítő szervezeteknek” adhat támogatásokat „nem alapfeladatai ellátására”.

Az MFB-nek idén az első félévben három kedvezményezettje volt, egyenként 25,4 millió forintot kaptak:

  1. Prima Primissima,
  2. Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány,
  3. CÖF.

2020-ban a hét támogatott között ott volt:

  • a Nézőpont Intézet Alapítvány,
  • a bálványosi szabadegyetemet szervező Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány,
  • a Mediaworks Hungary Zrt. (vagyis a fideszes médiauniverzum, a KESMA).

Mielőtt a Figyelő is a KESMA alá került, két egymás utáni évben is kapott 15-15 millió forintot a lap akkori kiadója, a K4A Lapkiadó Kft., ami Schmidt Mária családi cégéé.

A fideszes polgári körös szerveződésből létrejött Szövetség a Nemzetért Alapítvány (SZNA) 2019-ben 10 millió forintot kapott.

Az MFB-nek 60 napon belül közzé kellett volna tennie a „nem alapfeladatai ellátására” fordított támogatásait. A K-Monitor azt írta: „Nem csoda, hogy titkolóztak. Az állami lottócég által százmilliós összeggel szponzorált (!) CÖKA néhány hónapja kapott 25,4 milliós támogatást a banktól, de a többi támogatott között is azok a nevek bukkantak fel, akik a fejőstehéncégektől rendre pénzhez jutnak. Ez erősíti azt a teóriát, hogy az őket felügyelő politikusok kényeztetésére létezik a protekciós kedvezményezettek valamifajta listája.”

A Napi.hu cikkében hosszú táblázatban látható, milyen Fidesz-közeli cégek mennyi pénzt kaptak az állami banktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt